Yhteistyöllä erityistä taidetta Paimioon

29.03.2017
Sydänreliefi on halkaisijaltaan lähes puolitoista metriä.

Mikä on elämässä tärkeää? Turkulaisen Taidekeskus Inton tuottama sydämenmuotoinen reliefi vastaa kysymykseen. Taidekeskus Inton Art Notes -hankkeessa työstetty reliefi koostuu jopa muutamasta sadasta yksittäisestä savityöstä, jotka nivoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi ja kuvastavat työn tekijöille tärkeitä teemoja.

Lopputulos on läpimitaltaan lähes puolitoistametrinen, keskeltä avoin keraaminen sydän, joka sisältää – kaiken. Merenelävät, ihmiskasvot ja nukkuvat eläimet. Ruusun ja yksisarvisen, kevään ja puolikuun. Revontulen, avonaisen kirjan.

Sydänreliefiä on työstetty syksystä 2016 alkaen, ja helmikuun 2017 lopulla se löysi paikkansa Paimiosta, Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen (KTO) Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän uudisrakennuksesta. Kyse on kuntayhtymän antamasta tilaustyöstä, ja niinpä sydänkin noudattaa malliltaan KTO:n logon tyyliteltyä sydäntä. Reliefin teko on ollut tiivis, yhteinen projekti, johon osallistuneista neljästätoista taiteentekijästä puolet tulee erityistä tukea tarvitsevien taideryhmistä ja puolet muista taideryhmistä Turun suomenkielisessä työväenopistossa.

Vasemmalla Taidekeskus Inton tiedottaja Elina Sandelin, keskellä reliefityön taiteellinen johtaja Sinikka Mäki-Lertola, oikealla reliefityön avustava opettaja ja Taidekeskus Inton hallituksen puheenjohtaja Eija Ruoho. Kuva: Taidekeskus Into ry.

 

Reliefityön taiteellisena johtajana toimi kuvanveistäjä Sinikka Mäki-Lertola ja avustavana opettajana kuvataiteilija Eija Ruoho. Mäki-Lertolan ja Ruohon mukaan kyse on tiettävästi ensimmäisestä kerrasta, kun erityistä tukea tarvitsevista sekä muista taideopiskelijoista muodostettu ryhmä työstää laajan tilaustyön Suomessa.

Art Notes -erityistaiteen hanke jatkuu edelleen, sillä sydänreliefin lisäksi Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymälle ollaan toteuttamassa myös koko seinätilan kattavaa mosaiikkiteosta. Pinta-alaltaan yhdeksäntoista neliömetrin kokoinen teos tullaan sijoittamaan kuntayhtymän rakennuksen ulkoseinälle Paimioon kesällä 2017.

Turun suomenkielinen työväenopisto tukee sydänreliefin ja kesällä valmistuvan seinämosaiikin tekoa antamallatyöskentelytilat taiteilijoiden käyttöön. KTO:n Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä vastaa töiden kustannuksista. Tilaustöiden toteuttaja, Turussa vuonna 2009 perustettu Taidekeskus Into ry,  järjestää lisäksi erityistaiteen näyttelytoimintaa ja tarjoaa taideopetusta työväenopiston kurssien puitteissa.keväällä 2017 taidetta tehdään innokkaasti seitsemässä eri ryhmässä. Taideryhmien puitteissa kokeillaan muun muassa vertaistukena tehtävää maalausta ja tussipiirustusta sekä erityistä tukea tarvitsevien ja muiden taideopiskelijoiden yhteistä työskentelyä. Teoksia on usein esillä työväenopiston aulatiloissa. Kuvataiteen lisäksi luovuutta on voinut toteuttaa myös keramiikan, kankaiden ja ompelun avulla.

Art Notes -ryhmän jäseniä Turun suomalaisen työväenopiston aulassa marraskuussa 2016. Art Notes -ryhmä on työstänyt sydänreliefiä ja seinämosaiikkiteosta syksystä 2016 alkaen. Kuva: Taidekeskus Into ry.

 

Taideopetus tapahtuu jokaisen omaa toiminnan tapaa, näkemystä ja luovuutta kunnioittaen ja tukien. Taideryhmässä halutaan niin tehdä omaa työtä kuin jakaa itselle tärkeitä asioita muiden kanssa, ja viikottainen kokoontuminen on monelle tärkeä yhteisöllinen hetki. Ja onpa taideryhmässä vietetty myös yhdet kihlajaiset, ryhmään osallistuvan nuorenparin omasta toiveesta.

Taideryhmissä tehtävät työt päätyvät valikoidusti näyttelyihin, jotka ovat olennainen osa Taidekeskus Inton toimintaa. Turun Eläinsairaalassa pidetään jatkuvaa, vaihtuvaa näyttelyä. Turkulaisessa Katariinan toimintakeskuksessa on esillä satavuotiasta Suomea juhlistava, viitisenkymmentä teosta sisältävä Kaveria ei jätetä -näyttely. Näyttelyitä on pidetty myös muun muassa kauppakeskus Hansassa, valtakunnallisessa Kirkkopyhä-tapahtumassa Turun messukeskuksessa, Turun seudun omaishoitokeskuksessa sekä Turun joukkoliikenteen busseissa. Pysyvästi teoksia on sijoitettu Turussa muun muassa pääterveysasemalle, Henrikin kirkkoon ja Toivolan toimintakeskukseen.

Erityistaidetta on vuosien varrella koottu pysyväksi kokoelmaksi Galleria Intoon, joka sijaitsee Eija Ruohon työtiloissa Riippakoivunkadulla Turussa. Kaikki erityistaiteen maailmasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan gallerian antiin.

Yksityiskohta sydänreliefistä. Kuva: Taidekeskus Into ry.

 

Inton taiteilijoiden töitä on ollut esillä myös kansainvälisissä yhteyksissä. Eija Ruohon tuella taidetta tekevien Jouni Soinin ja Tiina Elina Nurmisen teoksia on otettu mukaan kansainväliseen Outsider Art Research -kokoelmaan Australiaan. Vuonna 2009 teoksia oli esillä Revealing the Human -näyttelyssä Melbournessa Australiassa. Tiina Elina Nurminen ja turkulainen Miia Ruohonen ovat saaneet tunnustusta Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry:ltä (vuoden Kettuki-taiteilijat).

Lisätietoja:
Eija Ruoho,
puheenjohtaja, taideopettaja
p. 044 0701 544
Taidekeskus Into ry
Art Notes- hanke