Kulttuurihyvinvoinnin syksy käynnistyy vauhdilla - Taikusydämen uutiskirje 7/2021

06.09.2021

Pääkirjoitus 7/2021

Koronapandemia on vaikeuttanut taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä ennennäkemättömällä tavalla. Samaan aikaan sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset työskentelevät epävarmassa ja kuormittavassa tilanteessa. Erilaiset rajoitukset estävät kulttuuriammattilaisten toimintaa, eikä hyvinvointia edistävää ryhmämuotoista tukea voida järjestää kuten ennen pandemiaa. Osaa ihmisistä on myös vaikea saada lähtemään kotoa tapahtumien ja harrastusten pariin.

Jo nyt tiedetään, että pandemia on lisännyt mielen hyvinvoinnin haasteita ja kuormitusta, ja edistänyt osaltaan yhteiskunnan eriarvioistumista. Lisäksi kulttuurihyvinvointialalla erityisesti kolmannella sektorilla ja taiteen vapaalla kentällä työskentelevien ammattilaisten työtä uhkaavat taide- ja järjestökentälle kohdistuvat lukuisat leikkaukset. Tämä tarkoittaa suoraan vähemmän mahdollisuuksia myös hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta edistävään toimintaan yhteiskunnassamme. Tämä johtaa luovan osaamisen katoamiseen, kulttuuri- ja taidetoiminnan sisältöjen kapeutumiseen sekä huonontaa entisestään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuuriin, tulla nähdyksi ja kuulluksi kulttuurin ja taiteen kautta.

Vaikka kulttuurihyvinvoinnin syksy käynnistyy totuttuun tapaan runsaalla tapahtuma- ja uutiskimaralla, tulee muuttunut toimintaympäristö vaikuttamaan myös kulttuurihyvinvointialaan. Toivon, että löydämme yhdessä mahdollisuuksia alan kehittämiseen, toimijoiden selviytymiseen ja niin kulttuurin tekijöiden kuin kokijoidenkin tukemiseen. Toivon myös, että kulttuurihyvinvointi on vahvasti mukana sote-uudistuksen toteutuessa. Meillä ei ole varaa menettää hyvinvoinnin osaajia, millään alalla.

Anna-Mari Rosenlöf, erityisasiantuntija

Lue uutiskirje.