Kulttuuri mukaan hyvinvointialueiden rakentamiseen - Taikusydämen uutiskirje 1/2022

28.01.2022

Uutiskirjeen pääkirjoitus:

Kulttuuritapahtumiin osallistumisella, luovalla toiminnalla ja taiteen tekemisellä on tutkitusti positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Myös Mielenterveysbarometrin mukaan yli 95 % barometriin vastanneista mielenterveyskuntoutuneista pitää kulttuuria sopivana muotona mielenterveyden ongelmien selättämisessä (Mielenterveyden keskusliitto 2021).

Koronapandemian rantautumisesta Suomeen tulee pian kaksi vuotta. Jo nyt tiedämme, että pandemian jälkihoito tulee kestämään kauan. Samaan aikaan rakennetaan hyvinvointialueita, joiden uudet, aluevaaleissa valitut päättäjät ovat aloittamassa työtään. Kulttuurin mahdollisuudet hyvinvoinnin jälleenrakentamisessa tulee ottaa vakavasti uudella hyvinvointialueella. Tästä uutiskirjeestä löytyy tietoa sekä aluevaltuutetuille että virkahenkilövalmistelijoille, millaisia asioita valmistelussa on hyvä ottaa huomioon.

Kulttuurin mukaanottaminen hyinvoinnin jälleenrakentamiseen tulee aloittaa nyt. Eikä vähiten siksi, että kulttuuriala on kärsinyt pandemian aiheuttamista rajoituksista rajusti ja epäoikeudenmukaisesti. On kysymys siitä, annetaanko kulttuurille jatkossa toimintaedellytykset mielenterveyden tukemiseen vai siirtyvätkö kulttuurialan ammattilaiset hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluiden jonojen jatkoksi.

Lue uusin uutiskirje