Culture and Health Platform -projektiehdotusten haku vuodelle 2025 Suomessa on avoinna!

24.02.2025
Rahoitusta voi hakea 1.5.-30.11.2025 välillä Suomessa toteutettaviin projekteihin.

CultureAndHealth Platform -hankkeen ensimmäiset projektihaut ovat käynnistyneet! Taiteilijat voivat hakea rahoitusta kulttuurihyvinvointiprojektien toteuttamiseen yhdentoista EU-maan alueella helmi-toukokuun aikana vaiheittain avoinna olevissa hauissa.

Kulttuurihyvinvointitoiminnan moninaisuuden ja eri EU-maiden lähtökohtien vuoksi haut on mukautettu soveltuviksi paikallisiin olosuhteisiin. Eri maissa toteutettavat haut poikkeavat siten hieman toisistaan.

Vastaavia hakuja tullaan toteuttamaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla hankkeen seuraavan kolmen toimintavuoden aikana vuosina 2026–2028. Ensimmäinen kansainvälinen haku päättyi  28.2.205, voit tutustua hakuilmoitukseen täällä.

Ensimmäinen kansallinen projektiehdotusten haku Suomessa avautui 25. helmikuuta ja päättyy 31. maaliskuuta 2025. Päätökset valituista projekteista ja taiteilijoista tehdään 30. huhtikuuta 2025 mennessä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä viimeistään 2. toukokuuta 2025.

Tutustu HAKUOHJEESEEN

 

Millaisia projekteja tuetaan?

Suomessa CultureAndHealth Platform -hankkeen projektihaku tukee vuonna 2025 neljää kulttuurihyvinvointiprojektia, joiden tavoitteena on tukea yksilöiden tai yhteisöjen terveyttä ja hyvinvointia moniammatillisessa yhteistyössä terveys-, sosiaali-, koulutus- tai kasvatussektorin kanssa.

Kolmelle projektille myönnetään kullekin 8 000 euroa rahoitusta ja yhdelle projektille myönnetään 10 000 euron rahoitus. Tätä 10 000 euron budjetilla toteutettavaa projektia rahoittaa Turun kaupungin kulttuurin kärkihanke. Kaikki projektit on toteutettava 1. toukokuuta 2025 ja 30. marraskuuta 2025 välisenä aikana.

Projektit voivat olla esimerkiksi:

– osallistavia taideohjelmia, jotka on kohdennettu fyysisiä ja mielenterveyden ongelmia kokeville ihmisille
– projekteja, jotka keskittyvät terveysongelmien ennaltaehkäisyyn
– projekteja, jotka on suunnattu mielenterveyden haasteiden, yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen riskissä oleville ihmisille
– taidetta terveydenhuollon tai sosiaalialan ympäristöissä, mukaan lukien projektit, jotka parantavat terveydenhuollon ympäristöjä ja tukevat henkilökunnan sekä potilaiden tai asukkaiden hyvinvointia
– tuotantoja terveydenhuollon tai sosiaalialan ympäristöissä: esityksiä, installaatioita tai näyttelyitä, jotka tukevat yleistä hyvinvointia ja tuovat esiin terveyteen liittyviä kysymyksiä
– taiteilijaresidenssejä terveydenhuollon tai sosiaalialan ympäristöissä.

Projektien tulee pyrkiä joko uusien taiteellisten käytäntöjen integroimiseen tai olemassa olevien käytäntöjen vahvistamiseen yhteisöissä ja rakenteissa, jotta voidaan edistää pitkäaikaisia yhteyksiä ja kestävää toimintakulttuuria.

Projektihakuun osallistuvan taitelijan/taiteilijoiden tulee ottaa yhteyttä terveys-, sosiaali-, koulutus- tai kasvatussektorin yhteistyöorganisaatioon ennen hakemuksen jättämistä. Yhteistyöorganisaation tulee kirjoittaa lyhyt yhteistyökirje, joka on liitettävä hakemukseen.

 

Kuka voi hakea?

Apurahaa voivat hakea yksittäiset nousevat taiteilijat tai taiteilijaryhmät, joilla on kokemusta työskentelystä eri yhteisöjen kanssa ja kiinnostusta kehittää osaamistaan kulttuurihyvinvoinnin alalla. Nouseva taiteilija on määritelty tarkemmin hakuohjeissa. Osallistuvilta taiteilijoilta edellytetään sujuvaa englannin kielen taitoa ja kiinnostusta kansainväliseen yhteistyöhön. Taiteilijat osallistuvat Culture And Health Platform -hankkeen tapahtumaan Turussa 29.–30. syyskuuta 2025. He osallistuvat myös kahteen vertaisryhmätapaamiseen muiden taiteilijoiden kanssa.

 

Kuinka hakea?

Lue huolellisesti hakuohje.

Täytä hakulomake 31. maaliskuuta 2025 klo 16:00 mennessä. Lähetä kaikki liitteet lomakkeen kautta.

Valintaraati arvioi hakemukset. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä 2. toukokuuta 2025 mennessä. Jos sinulla on hakuun liittyviä kysymyksiä, vastaamme kysymyksiin sähköpostitse seuraavina päivinä:

– 28.2.2025
– 6.3.2025
– 11.3.2025
– 17.3.2025
– 24.3.2025.

Lähetä sähköposti osoitteeseen: anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi.

Yleiset vastaukset sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin kerätään tälle verkkosivulle Usein kysytyt kysymykset (UKK)-osioon hakuvaiheen aikana.

Taikusydän-yhteyspiste ja Turun AMK toimivat kumppanina ja yhteyspisteenä kaikelle CultureAndHealth Platformin Suomessa järjestettävälle toiminnalle.

Hanketta rahoittavat Euroopan unioni, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki.

Co-funded by the European Union -teksti ja EU:n logo.

 

Usein kysytyt kysymykset (täydentyy hakuvaiheen aikana)

K: Voiko yhdistys hakea rahoitusta?
V: Rahoitusta voivat hakea vain yksittäiset taiteilijat tai työryhmät.

K: Voiko terveys-, sosiaali- tai kasvatussektorin yhteistyökumppani olla myös kolmannen sektorin toimija?
V: Kyllä voi.

K: Onko projektin kohderyhmän ikää rajattu? 
V: Ei ole, kohderyhmä voi olla minkäikäiset ihmiset tahansa.

K: Voiko hankerahaa hakea ikäihmisten asumisyksiköihin kohdistuvaan toimintaan?
V: Kyllä voi.

K: Voiko työllisyyspalvelut olla yhteistyökumppanina projektin toteutuksessa?
V: Kyllä voi.

K: Mitä tarkoitetaan nousevalla taiteilijalla? 
V: CultureAndHealth Platform -hankkeen Suomen kansallisen projektihaun apurahat on tarkoitettu taiteen ammattilaisille eli henkilöille, jotka työskentelevät taiteilijoina Suomessa. Apurahaa voivat hakea taiteilijat tai taiteilijaryhmät, joilla on jonkin verran kokemusta työskentelystä eri yhteisöjen kanssa ja kiinnostusta kehittää taitojaan kulttuurihyvinvointialalla. Culture And Health Platform-hankkeen toiminta kohdistuu ”nousevien” taiteilijoiden työskentelyedellytysten kehittämiseen. Nousevilla taiteilijoilla (emerging artists) tarkoitetaan hankkeessa kaikenikäisiä ammattitaiteilijoita, jotka ovat suuntaamassa työskentelyään kulttuurihyvinvoinnin kentälle tai jotka haluavat vakiinnuttaa asemaansa kulttuurihyvinvointialalla.

Taiteilijan tulee täyttää jokin seuraavista kriteereistä:
1) hänellä on jonkin verran kokemusta tai koulutusta työskentelystä taiteilijana kulttuurin, terveyden, kasvatus- ja sosiaalialan ja/tai hoivan yhdyspinnoilla
2) hänellä on taiteen alan koulutusta (ei välttämättä korkeakoulutusta) ja vähintään kolmen vuoden ammatillinen taiteellinen kokemus (mitattuna työn laadulla, ei kestolla)
3) hänellä on näyttöä ja kokemusta työskentelystä taiteilijana omalla taiteenalaltaan, mutta ei vielä kokemusta kulttuurihyvinvoinnista, ja hän on kiinnostunut suuntaamaan tulevaa työskentelyään terveys-, kasvatus-, sosiaali- ja/tai hoivan yhdyspinnoille eli työskentelemään taiteen keinoin näissä ympäristöissä erilaisten yhteisöjen ja yksilöiden parissa.

K: Pitääkö projekti toteuttaa koko aikavälillä 1.5.-30.11.2025 vai voiko sen toteuttaa esimerkiksi yhden kuukauden aikana?
V: Ei pidä eli projektin voi toteuttaa lyhyemmällä aikavälillä, kuitenkin siten, että sitä voi esitellä Turussa 29.9-2.10.2025 järjestettävässä tapahtumassa sekä sen loppuraportti on valmis 8.12.2025 mennessä.

K: Tuleeko kaikkien työryhmäläisten olla taiteilijoita?
V: Suurin osa rahoituksesta tulee kohdistaa taiteen ammattilaisen/ammattilaisten työskentelyyn. Tämä saattaa rajata muiden henkilöiden osallistumista työryhmän toimintaan.

K: Voiko taidealan opiskelija hakea apurahaa?
V: Apuraha on tarkoitettu taiteen ammattilaisille, joilla on jo taiteen alan koulutusta ja kokemusta ammatillisesta taiteellisesta työstä tai työskentelystä taiteilijana omalla taiteenalallaan.