Kulttuurihyvinvointipoolin vaaliopas tukee kunta- ja aluepäättäjiä työssään 

04.04.2025
Kuva: Anu Merenlahti

Kulttuurihyvinvointipooli tukee kunta- ja aluepäättäjiä kevään 2025 vaaleissa ja tarjoaa vaalioppaassaan konkreettisia vinkkejä päätöksentekoon. Kulttuurihyvinvointi edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä sekä vähentää sote-palveluiden kuormitusta. 

Kunnat ja hyvinvointialueet kohtaavat merkittäviä haasteita kustannusten ja palvelutarpeiden kasvaessa. Ratkaisuksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Kulttuurihyvinvointi tarjoaa työkaluja hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen. 

Tutustu Kulttuurihyvinvointipoolin vaalioppaaseen. 

Kulttuurihyvinvoinnista on hyötyä kaikille

Kulttuuriin osallistuminen on perusoikeus ja hyödyttää kaikkia asukkaita, erityisesti heitä, joilla on erilaisia terveyteen tai toimintakykyyn liittyviä haasteita. Kunnissa tämä näkyy monipuolisena kulttuuritarjontana, hyvinvointialueilla puolestaan muun muassa kuntouttavana toimintana ja taideterapioina. Molempien yhteinen tehtävä on edistää hyvinvointia ja terveyttä, ja tähän tehtävään kulttuurihyvinvoinnin edistäminen liittyy. 

Järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita palveluiden tuottamisessa. Niiden rahoitus ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa tulee turvata. 

Pidetään huolta ihmisistä

Hyvinvointi rakentuu arjessa mielekkään tekemisen ja sosiaalisten suhteiden kautta. Yksinäisyys ja heikko osallisuus ovat merkittäviä terveysriskejä. Kulttuuripalvelut ja matalan kynnyksen toiminta tukevat mielen hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Ennaltaehkäisevä työ säästää sote-kustannuksia pitkällä aikavälillä. 

Kulttuurihyvinvointipooli on valtakunnallinen yli 30 toimijasta koostuva riippumaton asiantuntijaelin, jonka jäseninä on jo yli kolmekymmentä sote-, kansalais- ja kulttuurijärjestöä, säätiötä, verkostotoimijaa sekä kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijatahoa.  Vuonna 2020 perustettu pooli vahvistaa kulttuurin, taiteen ja luovuuden merkitystä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se tarjoaa tietoa ja kokemusta taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista päätöksenteon tueksi.