Encounters in Art II 2018 – Tutkimuksen, taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnat

Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu 26.10.2018 9:00

Valtakunnallisen seminaarin teemana ovat tutkimuksen, taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnat. Seminaari on suunnattu yhteisötaiteilijoille, tutkijoille sekä julkisen ja kolmannen sektorin taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille. Seminaarin järjestäjää Tutkiva ja mahdollistava taide -hanke (TuMaTa) yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Taikusydän, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto ja Taidekeskus Ahjo.

OHJELMA

9.00–9.15     Järjestäjien alkupuheenvuoro, tutkijat Anna Logrén ja Heli Paulasto sekä läänintaiteilija Merja Pennanen
9.15–9.30      Aamuliike, tanssitaiteilija Minni Hirvonen ja muusikko Eve Pietarinen
9.30–10.15    Missä mennään kulttuurihyvinvointi? Katsaus kulttuurihyvinvointialan nykytilanteeseen ja tulevaan, Anna-Mari Rosenlöf, projektipäällikkö, Taikusydän
10.15–10.30  Kahvitauko & posteriesittelyt
10.30–11.30  Yhteisötaiteen tila: kylmää, kuumaa vai jotain kolmatta?, Sari Karttunen, erikoistutkija, Cupore/ArtsEqual
11.30–12.30  Lounas (omakustanteinen; keskustan ravintolat palvelevat)
12.30–12.45  Iltapäiväliike, Minni Hirvonen ja Eve Pietarinen
12.45–13.30  Cosplayland-työpaja, TaM Ulla Turunen ja hanketiimi
13.30–14.00 Kahvitauko & posteriesittelyt
14.00–15.30 Odotustila-forumteatteriesitys, DraamaRäätälit
15.30–16.00 Kiitokset sekä vapaata keskustelua ja tutustumista Ahjon Juhlat/ Bileet/ Party/ Fest/ Hieje -näyttelyyn

Tietoa seminaariohjelmasta:

Seminaarin kutsupuhujina ovat dosentti Sari Karttunen ArtsEqual -hankkeesta ja projektipäällikkö Anna-Mari Rosenlöf Taikusydän-yhteyspisteestä. Kutsupuhujat kartoittavat puheenvuoroissaan kulttuurihyvinvoinnin kenttää ja yhteisötaiteen mahdollisuuksia hyvinvoinnin luojana.

Keskusteluun osallistuu myös DraamaRäätälit Odotustila-forumesityksellään. Esitys suuntaa katseen sosiaalialan työntekijän kokemukseen ja tuntemukseen historialliseksi murrokseksi nimetyssä hetkessä, sote-muutoksen kynnyksellä. Forumteatteri ottaa yleisön mukaan pohtimaan ja ratkomaan tarinan kysymyksiä. Näytelmä avautuu yleisöä osallistavaksi keskusteluksi, jossa on lupa tuulettaa ajatuksiaan, haastaa ja jopa nauraa vakaville asioille. Esityksen taustatyössä on toteutettu useita asiantuntijahaastatteluja pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla sekä työpajatyöskentelyjä Valkeakosken sosiaalipalveluiden tiimeissä.

Yleisö pääsee osallistumaan myös TaM Ulla Turusen vetämään Cosplayland-työpajaan. Työpaja havainnollistaa OKM:n rahoittaman Kulttuurisensitiivisen ja osallistavan mediatyöpajakiertueen menetelmiä ja sen ytimessä on YLE:lle valmistuva nuorten dokumenttielokuva Cosplayland – nuoruuden maantiede.

Taiteilijat Minni Hirvonen ja Eve Pietarinen puolestaan herättelevät osallistujia aamu- ja iltapäiväliikkeillään ja virittävät seminaaripäivään.

Luentojen ja vuorovaikutteisen ohjelman lisäksi vuoropuhelua käydään posteriesitelmissä, jotka esittelevät taiteeseen ja hyvinvointiin liittyviä tutkimus- ja yhteisötaidehankkeita. Mukana ovat mm. Yhteisölähtöinen taiteilijaresidenssi (Taiteen edistämiskeskus), Kirjastojen sanataidetoiminta osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä (Jyväskylän yliopisto) ja Tutkiva ja mahdollistava taide -hanke. Posterit ovat esillä Ahjossa koko päivän, ja yleisö voi tutustua niihin lähemmin ja keskustella tekijöiden kanssa kahvitauoilla.

Seminaari kahvitarjoiluineen on avoin kaikille, mutta järjestelysyistä osallistujia pyydetään ilmoittautumaan seminaariin osoitteessa heli.paulasto(at)uef.fi. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 19.10. asti.

Lounasravintoloiksi suosittelemme mm. seuraavia: Mount Ganesh (Kauppakatu 23), Local Bistro (Koskikatu 9), Mumbai Kitchen (Kirkkokatu 25).

Lisätietoja:

Itä-Suomen yliopisto:

Yliopistonlehtori, FT Anna Logrén, anna.logren(at)uef.fi

Yliopistonlehtori, FT Heli Paulasto, heli.paulasto(at)uef.fi

Tanssitaiteilija Minni Hirvonen, minni.hirvonen(at)gmail.com

Taiteen edistämiskeskus:

Läänintaiteilija Merja Pennanen, merja.pennanen(at)taike.fi

 

Lisätietoa: https://tumatablog.wordpress.com/encounters-in-art-ii-2018/