Taikusydän-webinaari: Kulttuurihyvinvointialan osaamista rakentamassa

Zoom-alusta 22.10.2020 13:00

Millaista osaamista kulttuurihyvinvointialalla tarvitaan? Mitä eri alojen ammattilaiset tekevät työskennellessään erilaisten ihmisten kanssa taiteen ja kulttuurin keinoja ja lähestymistapoja hyödyntäen?

Taikusydämen webinaarissa kuullaan puheenvuoroja erilaisissa toimintaympäristöissä työskenteleviltä kulttuurihyvinvointialan ammattilaisilta. Millaista on työ mielenterveyskuntoutujien kanssa? Entä kouluissa, teatterissa tai sairaalassa? Miten eri ammattialoilta tulevat ihmiset löytävät yhteiset tavoitteet? Millaista koulutusta työssä tarvitaan?

HUOM! Webinaarin puhujaesittelyt löydät ohjelman lopusta!

Webinaarin voi katsoa tästä linkistä 23.11.2020 saakka.

OHJELMA (muutokset mahdollisia)

12.45 Linjat auki yhteyksien testaamista ja tutustumista varten

13.00 Webinaarin avaus ja virittäytyminen

13.10-13.35 Vuorovaikutteisen nukketeatterin mahdollisuudet lasten ja nuorten parissa, Roosa Halme, nukketeatteritaiteilija

13.35-14.00 Taiteen Sulattamo – Taidetta yhteisöllisyyden ytimessä, Mikaela Mansikkala, teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, lastentarhanopettaja ja laulaja-lauluntekijä, kulttuurihyvinvointityö mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kanssa

14.00-14.05 Minipaussi

14.05-14.30 Kulttuurihyvinvointityö sairaalassa, case Espoo, Sari Laitinen, musiikkiterapeutti

14.30-14.55 Itä-Suomen Hyvinvointivoimala: Kulttuurihyvinvointityöhön kouluttaminen ja moniammatillinen yhteistyö, Sampo Leksis, musiikkipedagogi, Kuopion konservatorio ja Heli Wouters, varhaiskasvatuksen opettaja, Kuopion yliopistollinen keskussairaala

14.55-15.00 Minipaussi

15.00-15.25 Osallisuutta ja uuden oppimista – Yleisötyön kautta yhteistyöhön, Noona Leppinen, yleisötyövastaava, Svenska Teatern

15.25-15.40 Kulttuurihyvinvointi tärkeänä osana maakunnallista hyvinvoinnin johtamista, Piia Astila, suunnittelija, Satasairaala

Tilaisuuden päätös 15.45.

Lisätietoa: Anna-Mari Rosenlöf, erityisasiantuntija, anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi

***

Webinaariin tulee ilmoittautua etukäteen 19.10.2020 klo 16 mennessä tästä linkistä: ILMOITTATUMISLINKKI

Webinaari toteutetaan yhteistyössä Turun AMK:n kanssa.

Webinaarin Facebook-tapahtuman linkki: https://www.facebook.com/events/732531024272466

Puhujaesittelyt:

Kuva Mikaela Mansikkalasta.Mikaela Mansikkala on teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, lastentarhanopettaja ja laulaja-lauluntekijä.

“Toimin hankevastaavana Taiteen Sulattamon Kulttuurin Verso -hankkeessa. Työnkuvaani kuuluu muun muassa hankkeen koordinointi, kehittämistyö ja kouluttaminen yhteistyössä hanketyöntekijän kanssa. Työhistoriani on kattaus niin sosiaali- kuin taidealan töitä. Uskon taiteen mahdollisuuksiin sanoittaa sanatonta ja tehdä näkymättömästä näkyvää. Arvomaailmani perustuu “ihmisyys edellä”-periaatteeseen.”

 

 

Sampo LeksisSampo Leksis, musiikkipedagogi, Kuopion konservatorio

“Olen vanhasta tekniikasta kiinnostunut kitaristi Iisalmesta. Aloitin sähkökitaransoiton opettajana Kuopion konsalla 2006, nyt työnkuvaani kuuluu erityisopetus (bändit + yksilöt), 2. asteella yhteisömuusikkojen koulutus, bändiohjaus & yksilöopetus ym. muusikkolinjalla ja sähköoppi, ohjelmointi, bändit ym. musiikkiteknologilinjalla. Pidän viikottain musapajoja Kuopion yliopistollisen sairaalan Lasten veri- ja syöpäosastolla ja Lasten ja nuorten akuuttiosastolla.”

 

 

Roosa HalmeRoosa Halme on toiminut yli kymmenen vuoden ajan nukketeatteritaiteilijana, teatterimuusikkona ja säveltäjänä niin laitosteattereissa kuin vapaalla kentällä sekä festivaalijohtajana. Halme on kehittänyt Palikkateatteri-konseptia vuodesta 2011 lähtien. Hän on työskennellyt nukketeatteritaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Porin toimipisteessä vuosina  2012-2015. Kuva: Jussi Virkkumaa.

 

Piia Astila

 

Piia Astila on koulutukseltaan lastenhoitaja, terveydenhoitaja ja terveystieteiden maisteri, TtM. Hän opiskelee kulttuurihyvinvoinnin YAMK-tutkintoa Turun AMK:ssa. Hän on toiminut kaikilla sosiaali- ja terveydenhuollon sektoreilla (perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito) eri tehtävissä; kliinisenä asiantuntijana, johtavassa asemassa että kehittämistehtävissä.

Kulttuurihyvinvoinnin merkityksen omakohtaisesti kokeneena akvarellimaalauksen, soiton ja tanssin kautta, Piia vie osaamisaluetta eteenpäin tällä hetkellä Satakunnassa, maakunnallisena hyvinvoinnin asiantuntijana. Kulttuurihyvinvoinnissa hän näkee tärkeäksi mm. ihmiselle omakohtaisen kokemuksen kautta ymmärtää kulttuurin hyvinvointivaikutus. Jokaiselle meille huolehtia omasta hyvästä olosta, hyvinvoinnista, minkä perustana on kokea luovuuden kautta jotakin vaikuttavaa.

 

Sari Laitinen“Olen Sari Laitinen, musiikkiterapeutti FL. Lisensiaattitutkimukseni aihe oli sairaalassa työskentelevien  hoitajien käsitykset ja kokemukset musiikin kuuntelun järjestämisestä avh-kuntoutujille. Nykyisin oman toimen ohella olen projektipäällikkö Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen Espoon sairaalassa -hankkeessa. Työskentelen neurologisella ja psykogeriatrisella osastolla Espoon sairaalassa.”

 

Heli Wouters

Heli Wouters, varhaiskasvatuksen opettaja, KYS

“Olen työskennellyt KYSillä sairaalan varhaiskasvattajana nyt 8 vuotta, sitä ennen päivähoidon varhaiskasvatuksessa 8 vuotta. Tehtäväni on ollut kehittää ja organisoida sairaalassa oleville lapsille varhaiskasvatusta, käytämme sairaalassa leikkitoiminta-nimeä. Työparinani toimii askartelunohjaaja.

Sairaalassa olevat lapset ja nuoret viettävät siellä sairaudestaan riippuen eri pituisia aikoja, päivistä viikkoihin – jopa kuukausiin. Koska pitkäaikaissairaan lapsen tai nuoren elämä voi jossain vaiheessa kytkeytyä hyvinkin tiiviisti sairaalamaailmaan, on tärkeää tukea lapsen oikeuksia normaalin arjen toimintoihin. Musiikilla on sairaalassa monenlaisia ulottuvuuksia, esimerkiksi tunteiden käsittelyn, oppimisen ja ajanvietteen näkökulmasta. Riippuu yksilöstä, mitä tarpeita musiikki voi palvella. Meillä musiikkitoimintaan koottu tiimi muodostuu musiikkipedagogista, psykologista sekä varhaiskasvatuksen opettajasta.”

Noona LeppinenNoona Leppinen (kuvassa vasemmalla), ansvarig publikarbetare/yleisötyövastaava, Svenska Teatern

“Olen koulutukseltani teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, joka on työuransa aikana kehittänyt erityisesti saavutettavuus- ja osallisuusteemoja Suomen suurimmassa ruotsinkielisessä teatterissa Svenska Teaternissa. Minua kiinnostaa kehittää hankkeita joissa taidelaitos avaa ovensa ja tarjoaa resurssinsa uusien kohderyhmien käyttöön, usein positiivisen erityiskohtelun kautta.”