Culture And Health Platform – Projektiehdotusten hakuohje 2025

24.02.2025

1. Taustaa

Uusi, nelivuotinen EU:n osarahoittama CultureAndHealth Platform -hanke (2024–2028) tukee taiteilijoita, jotka työskentelevät kulttuurin, terveyden, hoivan ja sosiaali- ja kasvatusalan yhdyspinnoilla. Hanke tarjoaa taiteilijoille projektiapurahoja sekä liikkuvuus- ja verkostoitumismahdollisuuksia. Se auttaa taiteilijoita kehittämään osaamistaan ja esittelee taiteilijoiden työtä sekä sen vaikutuksia ja merkityksiä erilaisten ihmisten hyvinvoinnille.

CultureAndHealth Platform -hankkeen ensimmäiset projektihaut ovat käynnistyneet!

Taiteilijat voivat hakea rahoitusta kulttuurihyvinvointiprojektien toteuttamiseen yhdentoista EU-maan alueella helmi-toukokuun aikana vaiheittain avoinna olevissa hauissa. Kulttuurihyvinvointitoiminnan moninaisuuden ja eri EU-maiden lähtökohtien vuoksi haut on mukautettu soveltuviksi paikallisiin olosuhteisiin. Eri maissa toteutettavat haut poikkeavat siten hieman toisistaan.

Vastaavia hakuja tullaan toteuttamaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla hankkeen seuraavan kolmen toimintavuoden aikana vuosina 2026–2028. Ensimmäinen kansainvälinen haku on myös käynnissä ja sen hakuilmoitus löytyy täältä.

Taikusydän-yhteyspiste ja Turun AMK toimivat kumppanina ja yhteyspisteenä kaikelle CultureAndHealth Platform -hankkeen Suomessa järjestettävälle toiminnalle.


2. Millaisia projekteja tuetaan?

Suomessa CultureAndHealth Platform -hankkeen projektihaku tukee vuonna 2025 neljää kulttuurihyvinvointiprojektia, joiden tavoitteena on tukea yksilöiden tai yhteisöjen terveyttä ja hyvinvointia moniammatillisessa yhteistyössä terveys-, sosiaali-, koulutus- tai kasvatussektorin kanssa.

Projektit voivat olla esimerkiksi:

– osallistavia taideohjelmia, jotka on kohdennettu fyysisiä ja mielenterveyden ongelmia kokeville ihmisille
– projekteja, jotka keskittyvät terveysongelmien ennaltaehkäisyyn
– projekteja, jotka on suunnattu mielenterveyden haasteiden, yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen riskissä oleville ihmisille
– taidetta terveydenhuollon tai sosiaalialan ympäristöissä, mukaan lukien projektit, jotka parantavat terveydenhuollon ympäristöjä ja tukevat henkilökunnan sekä potilaiden tai asukkaiden hyvinvointia
– taiteellisia tuotantoja terveydenhuollon tai sosiaalialan ympäristöissä, kuten esityksiä, installaatioita tai näyttelyitä, jotka tukevat yleistä hyvinvointia ja tuovat esiin terveyteen liittyviä kysymyksiä
– taiteilijaresidenssejä terveydenhuollon tai sosiaalialan ympäristöissä.

Projektien tavoitteena joko on integroida uusia taiteellisia käytäntöjä tai vahvistaa olemassa olevia käytäntöjä yhteisöissä ja rakenteissa. Tällä pyritään edistämään pitkäaikaisia yhteyksiä ja kestävää kulttuurihyvinvointitoimintaa.

Ennen hakemuksen jättämistä projektihakuun osallistuvan taitelijan/taiteilijoiden tulee olla yhteydessä terveys-, sosiaali-, koulutus- tai kasvatussektorin organisaatioon, jonka kanssa projekti toteutetaan yhteistyössä. Organisaation tulee kirjoittaa lyhyt yhteistyökirje, joka liitetään hakemukseen.


3. Apurahan määrä ja projektin toteutuspaikka

Suomessa ensimmäisellä projektihaulla rahoitetaan neljää projektia:

  1. Projekti, jonka rahoitus on 8000 euroa.
  2. Projekti, jonka rahoitus on 8000 euroa.
  3. Projekti, jonka rahoitus on 8000 euroa.
  4. Projekti, jonka rahoitus on 10 000 euroa.

Projekti, jonka rahoitus on 10 000 euroa, saa rahoituksensa Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeelta. Se tulee toteuttaa Turun kaupungin alueella. Muut projektit voidaan toteuttaa missä tahansa Suomessa.


4. Maksatusehdot

80 % apurahan määrästä maksetaan ennakkomaksuna projektin toteuttamista varten. 20 % maksetaan projektin jälkeen, kun projektin toteutus on raportoitu hyväksytysti.


5. Toteutusaika

Kaikki projektit on toteutettava 1.5.2025-30.11.2025 välisenä aikana.


6. Kuka voi hakea?

Apurahaa voivat hakea yksittäiset Suomessa työskentelevät taiteilijat tai taiteilijaryhmät, joilla on jonkin verran kokemusta työskentelystä eri yhteisöjen kanssa ja kiinnostusta kehittää taitojaan kulttuurihyvinvointialalla.

Culture And Health Platform-hankkeen toiminta kohdistuu ”nousevien” taiteilijoiden työskentelyedellytysten kehittämiseen. Nousevilla taiteilijoilla (emerging artists) tarkoitetaan hankkeessa kaikenikäisiä ammattitaiteilijoita, jotka ovat suuntaamassa työskentelyään kulttuurihyvinvoinnin kentälle tai jotka haluavat vakiinnuttaa asemaansa kulttuurihyvinvointialalla.

Nousevan taiteilijan tulee täyttää jokin seuraavista kriteereistä:

– Hänellä tulee olla jonkin verran kokemusta tai koulutusta työskentelystä kulttuurin, terveyden, kasvatus- ja sosiaalialan ja/tai hoivan yhdyspinnoilla TAI
– Hänellä tulee olla taiteen alan koulutusta, jonka ei välttämättä tarvitse olla korkeakoulussa suoritettua, mutta hänellä tulee olla vähintään kolmen vuoden ammatillinen taiteellinen kokemus (mitattuna työn laadulla, ei kestolla) TAI
– Hänellä tulee olla näyttöä ja kokemusta omalta taiteenalaltaan, mutta hän on nyt aloittamassa tai haluaisi aloittaa työskentelyn kulttuurihyvinvoinnin kentällä ja identifioi itsensä nousevaksi taiteilijaksi tässä uudessa ammatillisessa roolissaan kehittääkseen edelleen työskentelytapojaan.

Hakuun osallistuvilta taiteilijoilta edellytetään sujuvaa englannin kielen taitoa ja kiinnostusta kansainväliseen yhteistyöhön. Ne taiteilijat, joiden projektit valitaan toteutettavaksi, osallistuvat Culture And Health Platform -hankkeen tapahtumaan Turussa 29.–30. syyskuuta 2025. He osallistuvat myös kahteen vertaisryhmätapaamiseen muiden taiteilijoiden kanssa.

Hakuun osallistuminen edellyttää yhteistyökirjettä organisaatiolta, jonka kanssa taiteilija(t) toteuttavat projektin.


7. Mitä Culture And Health Platform -hanke tarjoaa haussa valituille taiteilijoille?

CultureAndHealth Platform -hanke tarjoaa projektihaussa valituille nouseville taiteilijoille apurahan lisäksi seuraavia etuja:

– kansainvälinen näkyvyys
– koulutukset ja osaamisen kehittäminen
– ohjaus ja mentorointi projektin toteutuksen aikana Turun ammattikorkeakoulun puolesta
– vertaistuki ja verkostoitumismahdollisuudet
– tapahtumat taiteilijoiden työn esittelemiseksi.


8. Aikataulu

1. Hakuvaihe: 25.2.2025-31.3.2025.
2. Hakemusten käsittely ja valinta: 1.4.2025-30.4.2025
3. Valittujen taiteilijoiden ja projektin julkistus: 2.5.2025 mennessä.
4. Apurahasopimuksen allekirjoittaminen: ennen projektin toteutuksen aloittamista, viimeistään 16.6.2025.
5. 80 % apurahan määrästä maksetaan taiteilijoille.
6. Projektin toteuttaminen: 1.5.2025-30.11.2025.
7. Projektin tai työskentelyprosessin esittely Culture And Health Platform -hankkeen tapahtumassa Turussa 29.9.–30.9.2025.
8. Kahteen vertaistapaamisen osallistuminen muiden taiteilijoiden kanssa elokuun ja marraskuun 2025 välillä (tarkat päivämäärät päätetään myöhemmin yhdessä taiteilijoiden kanssa).
9. Apurahan raportointi: 8.12.2025 mennessä.
10. 20 % apurahasta maksetaan kuukauden kuluessa raportin jättämisestä.

HUOM! Pienet muutokset aikataulussa ovat vielä mahdollisia.


9. Hakemuksen tekeminen

Hakemus tehdään käyttäen suomenkielistä hakulomaketta. Voit tehdä hakemuksen joko suomeksi tai englanniksi. Suomeksi kirjoitetussa hakemuksessa tulee olla lyhyt tiivistelmä projekti-ideasta englanniksi.

Täytä hakulomake 31. maaliskuuta 2025 klo 16:00 mennessä. Lähetä kaikki liitteet lomakkeen kautta. Tässä hakuohjeessa ja lomakkeessa ilmoitetut merkkimäärät sisältävät välilyönnit.

Jos hakijana on taiteilijaryhmä, valitkaa ryhmästä yksi pääasiallinen hakija, joka täyttää hakemuksen omilla tiedoillaan ja toimii yhteyshenkilönä.

Liitä hakulomakkeeseen seuraavat dokumentit PDF-muodossa:

1. Motivaatiokirje (maksimipituus 2500 merkkiä)

Motivaatiokirje sisältää seuraavat tiedot:

– lyhyt kuvaus henkilökohtaisesta kokemuksestasi taiteen alalla ja kulttuurin, terveyden, sosiaali- ja kasvatusalan, koulutuksen ja/tai hoivan yhdyspinnoilla

– suunnitellun projektin nimi

– henkilökohtainen motivaatiosi projektin toteuttamiselle

– lyhyt yleiskuvaus projektista.

Jos hakijana on työryhmä, laatikaa vain yksi yhteinen motivaatiokirje.

Voit laatia motivaatiokirjeen myös videon muodossa. Videon enimmäiskesto on kolme minuuttia.

2. CV ja portfolio

Liitä hakemukseen mukaan päivitetty, vapaamuotoinen CV sekä portfolio. Sekä portfolio että CV voivat löytyä myös linkistä, esimerkiksi verkkosivuiltasi tai muusta linkillä jaettavasta palvelusta.

Jos kyseessä on työryhmä, liittäkää mukaan kaikkien jäsenten CV:t ja portfoliot. CV:n tulee sisältää tieto hakijan/hakijoiden kielitaidosta.

3. Projektisuunnitelma ja budjetti (maksimipituus 5000 merkkiä)

– projektin nimi

– projektin suunniteltu kesto sekä aloitus- ja lopetusajankohdat

– projektin tarve: Mistä projektissa on kyse, mitkä ovat sen tavoitteet ja miksi se on tarpeellinen?

– projektin kuvaus: Mitä projektissa tehdään, milloin, missä, kenen kanssa ja kenelle?

– projektin merkitykset: Mitkä ovat omat tavoitteesi projektille? Millaista osaamista se tuo sinulle? Miten projekti yhdistää kulttuuri-, terveys-, sosiaali-, kasvatus- ja/tai koulutussektorin toimijoita? Miten se tukee siihen osallistujien hyvinvointia ja terveyttä?

– projektin kohderyhmä: Mikä on projektin kohderyhmä tai yleisö ja miten kohderyhmään kuuluvat henkilöt tavoitetaan?

– projektin budjetti: Paljonko apurahasta käytetään työskentelyyn? Syntyykö projektista matka-, materiaali- tai tilakuluja tai täytyykö jotakin toteuttaa ostopalveluna? Huomioi budjetissa, että apurahaa voi käyttää Turussa 29.9.-30.9.2025 järjestettävän Culture and Health Platform -hankkeen tapahtumaan osallistumisen matka- ja majoituskuluihin sekä kahden vertaisryhmätapaamisen kuluihin. Muista myös varata työaikaa loppuraportin tekemiseen ja toiminnan arviointiin.

Jos kyseessä on työryhmä, eritelkää työryhmän jäsenten rooli hakemuksessa sekä eritelkää apurahan ja kustannusten jakautuminen jäsenten kesken.

Suhteuta projektin toiminta ja tavoitteet haettavan rahoituksen määrään.

4. Kumppaniorganisaation yhteistyökirje (maksimipituus 1000 merkkiä)

Liitä mukaan hakemukseen kopio yhteistyökirjeestä, joka osoittaa, että olet sopinut projektin toteuttamisesta terveys-, sosiaali-, kasvatus- tai koulutussektorin organisaation kanssa.

Yhteistyökirjeessä tulee olla seuraavat tiedot:

– Mitä rooleja ja vastuita kumppaniorganisaatiolla on projektissa?

– Mitä tavoitteita projektilla on kumppaniorganisaation näkökulmasta?

– Kumppaniorganisaation nimi ja yhteyshenkilö sekä hänen sähköpostiosoitteensa tai puhelinnumeronsa.


10. Lisätietoa ja kysymykset

Projektihakua koskeviin kysymyksiin vastataan vain sähköpostitse seuraavina päivinä:

– 28.2.2025
– 6.3.2025
– 11.3.2025
– 17.3.2025
– 24.3.2025.

Lähetä sähköposti: anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi .

Yleiset vastaukset sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin kerätään tämän verkkosivun Usein kysytyt kysymykset (UKK)-osioon hakuvaiheen aikana.


11. Valintakriteerit

Jotta projekti voi tulla valituksi rahoitettavaksi, täytyy hakulomake lähettää 31.3.2025 klo 16:00 mennessä asianmukaisesti täytettynä. Myöhästyneitä hakemuksia ei voida ottaa käsiteltäväksi.

 Arvioitavat osa-alueet Pisteet
Projektin tarve, merkitys ja mahdollisuudet kohderyhmän terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa 0-8
Taiteilijan/taiteilijoiden motivaatio ja aiempi kokemus, referenssit, koulutus, taiteelliset ansiot, olemassa olevat ammatilliset taidot ja näkemys niiden kehittämisestä 0-8
Projektin tavoitteiden ja toimintojen realistinen ja toteuttamiskelpoinen suunnittelu 0-8
Osallistujalähtöisyyden toteutuminen projektissa: miten suunnittelussa ja toteuttamisessa huomioidaan osallistujat? 0-8
Projektin ja sen toimintojen yhteissuunnittelu kumppaniorganisaation kanssa, kumppaniorganisaation sitoutuminen yhteistyöhön 0-8
Eettisten näkökulmien huomioiminen, riskienhallinta ja kestävä kehitys 0-7
Realistinen ja toteuttamiskelpoinen budjetointi 0-7
Projektin mahdollisuudet luoda pitkäaikaisia poikkisektorisia ja/tai moniammatillisia yhteyksiä sekä pidempiaikaisia vaikutuksia 0-6
Yhteensä maksimipistemäärä 60

12. Tukea ja vinkkejä projektisuunnitteluun

Löydät vinkkejä projektisuunnitteluun Taikusydämen sivuilta.


13. Suostumus

Valittujen taiteilijoiden nimet ja lyhyt kuvaus projektista julkaistaan Culture And Health Platform -hankkeen verkkosivuilla ja Taikusydän-verkkosivuilla.

CultureAndHealth Platform -hanke takaa läpinäkyvän, vastuullisen ja riippumattoman valintaprosessin.

Taiteilijat, jotka vastaanottavat projektihaun apurahan, sitoutuvat olemaan osa Culture And Health -alustaa ja sen oppimisyhteisöä sekä työskentelemään projektissa sen periaatteiden mukaisesti.

Nämä periaatteet ovat:

1. Ihmislähtöisyys (Person-centred): Arvosta ihmisten kokemuksia ja auta heitä käyttämään kykyjään.
2. Tasapuolisuus (Equitable): Työskentele oikeudenmukaisemman ja tasapuolisemman yhteiskunnan puolesta.
3. Turvallisuus (Safe): Älä aiheuta vahinkoa, varmista turvallisuus ja hallitse riskejä.
4. Luovuus (Creative): Osallista, inspiroi ja luo muutosta.
5. Yhteistyössä tekeminen (Collaborative): Työskentele muiden kanssa yhdessä, jotta voitte kehittää yhtenäisiä menettelytapoja.
6. Realistisuus (Realistic): Ole realistinen sen suhteen, mitä voit saavuttaa.
7. Reflektiivisyys (Reflective): Pohdi, arvioi ja opi.
8. Kestävyys (Sustainability): Työskentele siten, että luot myönteisiä ja kestäviä vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle.

Lähde: Culture, Health & Wellbeing Alliance 2023. The Creative Health Quality Framework. Viitattu 24.2.2025.

Kun projekti on toteutettu, tulee taiteilijoiden toimittaa Turun AMK:lle lyhyt raportti projektista. Raportissa kuvataan taiteellista toimintaa, osallistujien osallistumista ja sitoutumista toimintaan, toiminnan havaittuja vaikutuksia osallistujille, yhteistyötä kumppaniorganisaation tai muiden toteutuksessa mukana olevien toimijoiden kanssa, projektissa opittuja asioita sekä tarpeita ja suunnitelmia tulevaa työskentelyä varten. Lisäksi taiteilijan tulee osallistua itsearvioitiin ja toimittaa raportin mukana vähintään kolme kuvaa, joita voidaan käyttää hankkeen viestinnässä.

Jotta CultureAndHealth Platform -hanke voi myöntää tukea taiteilijalle, on edellytyksenä se, että taiteilijan tiedot (nimi, kansalaisuus, sähköpostiosoite, taiteenala) jaetaan tuen myöntävän organisaation, CultureAndHealth -alustan jäsenorganisaatioiden sekä hankkeen EU-rahoittajantahon kanssa.


14. Hyvä tietää

Taiteilija voi saada apurahan vain yhteen CultureAnd Health Platform -hankkeen hakukierrokseen vuosien 2025–2028 aikana: joko kansalliseen hakukierrokseen, eurooppalaiseen hakukierrokseen tai eurooppalaiseen matkustushakukierrokseen. Tämä tarkoittaa, että jos sinulle myönnetään tämä projektiapuraha, et ole enää oikeutettu muihin matkustus- tai projektiapurahoihin Culture and Health Platform -hankkeen kautta. Voit kuitenkin osallistua hankkeen verkkokoulutuksiin, esittelytapahtumiin ja konferensseihin.

Jos sinulle myönnetään projektiapuraha, sinulla on pääsy hankkeen live-koulutuksiin sekä esittely- ja verkostoitumistapahtumiin, ja näiden matka- ja majoituskulut katetaan tästä projektiapurahasta ja ne tulee budjetoida osaksi sitä. Osallistuminen näihin tapahtumiin ei kuitenkaan ole pakollista.

 


Projektihakua tukevat Euroopan unioni, Turun ammattikorkeakoulu, Taikusydän-yhteyspiste ja Turun kaupunki.

 

Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) kantaa. Euroopan unioni ja EACEA eivät ole vastuussa niistä.