Encounters in Art II 2018 – Tutkimuksen, taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnat

Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu 26.10.2018 9:00

Valtakunnallisen seminaarin Encounters in Art II teemana ovat tutkimuksen, taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnat. Seminaari on suunnattu yhteisötaiteilijoille, tutkijoille sekä julkisen ja kolmannen sektorin taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille. Seminaarin järjestäjää Tutkiva ja mahdollistava taide -hanke (TuMaTa) yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Taikusydän, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto ja Taidekeskus Ahjo.

Encounters in Art II -seminaarin keskiössä on hyvinvointi taiteen soveltavien menetelmien käytön ja kehittämisen tavoitteena. Kansalaisten hyvinvoinnin edistämistä on käytetty laajasti julkisen taloudellisen tuen myöntämisen edellytyksenä, mutta myös yhtenä taiteellisen toiminnan oikeutuksena verrattain pitkään. Hyvinvoinnilla voidaan kuitenkin tarkoittaa monenlaisia asioita. Siihen voidaan viitata, kun puhutaan esimerkiksi itsensä toteuttamisesta, elämänlaadusta, voimavaroista, toimintamahdollisuuksista, osallisuuden kokemuksesta ja hyvän elämän edellytyksistä.

Suomessa on parhaillaan käynnissä useita hyvinvointiin liittyviä taide-, kulttuuri- ja tutkimushankkeita. Kutsummekin Joensuuhun eri alojen edustajia keskustelemaan hyvinvoinnista paitsi teoreettisesti myös käytännön esimerkein ja tapauksin. Kuinka ja millä ehdoilla soveltavat taidemenetelmät voivat toimia kansalaisten hyvinvoinnin edistämisen välineenä? Mitä hyviä käytäntöjä hankkeissa on tähän mennessä luotu? Kenen hyvinvointiin hankkeissa on keskitytty ja millaisesta hyvinvoinnista on kyse? Mitä eettisiä ja metodisia haasteita sisältyy hyvinvointiin kytkeytyvien hankkeiden suunnitteluun, toteutukseen ja tutkimukseen? Entä millaisia katvealueita tai marginaaleja hankkeissa tai niiden myötä on tullut esille?

Seminaarin kutsupuhujina ovat dosentti Sari Karttunen ArtsEqual -hankkeesta ja Anna-Mari Rosenlöf Taikusydän-verkostosta. Keskusteluun osallistuu myös DraamaRäätälit Odotustila-forumesityksellään. Näiden lisäksi vuoropuhelua seminaarissa käydään posterisessioiden ja työpajojen muodossa.

Posteriesittelyille on varattu seminaarissa kaksi 30 minuutin slottia, joiden aikana hankkeita esitellään yleisölle. Posterit ovat esillä seminaaripäivän ajan. Työpajoissa hankkeiden taiteilijat ja tutkijat havainnollistavat toimintaansa tai käyttämiään menetelmiä harjoituksilla, demoilla tai muilla yleisöä aktivoivilla tavoilla. Työpajan kesto on 30 minuuttia.

Pyydämme lähettämään posterista tai työpajasta noin 300 sanan kuvauksen 15.9.2018 mennessä osoitteeseen heli.paulasto(at)uef.fi. Posteri tai työpaja voi olla suomen- tai englanninkielinen. Ilmoitattehan järjestäjille, mikäli työpaja edellyttää ennakkoilmoittautumisen. Seminaarissa ei ole osallistumismaksua ja se on avoin yleisölle.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja toivomme, että tapaamme Joensuussa!

Lisätietoa: https://tumatablog.wordpress.com/encounters-in-art-ii-2018/ 

*TuMaTa-hankkeesta Anna, Heli & Minni: anna.logren(at)uef.fi, heli.paulasto(at)uef.fi, minni.hirvonen(at)gmail.com

*Taiteen edistämiskeskuksesta Merja Pennanen: merja.pennanen(at)taike.fi

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *