Taikusydämelle Sydänliiton vuoden 2021 sydänterveyden edistäjä -tunnustuspalkinto

26.05.2021

Sydänliitto palkitsee vuosittain Vuoden sydänterveyden edistäjä -palkinnolla tahon tai henkilön, joka on tehnyt hyvää työtä ihmisten terveyden edistämisessä. Tänä vuonna palkinto myönnettiin valtakunnalliselle Taikusydän-yhteyspistetoiminnalle, joka edistää ja tekee tunnetuksi taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia, jakaa hyviä käytäntöjä ja kehittää verkostomaisesti eri toimijoiden yhteistyötä kulttuurihyvinvoinnin alalla. Yhdessä 14 alueverkoston kanssa Taikusydämen toiminta kattaa lähes koko Suomen.

Taiteen ja kulttuurin vaikutukset hyvinvointiin tunnistetaan yhä paremmin osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja kokonaisvaltaista hyvää elämää. Puhutaan kulttuurihyvinvoinnista, joka tarkoittaa ihmisen yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta siitä, että taide ja kulttuuri lisäävät hyvinvointia.

”Kulttuuri ja taide tuovat merkityksellisyyttä elämään, voimauttavat, osallistavat ja vahvistavat arjen toimijuutta, edistävät sosiaalista koheesiota ja ehkäisevät syrjäytymistä. Näillä kaikilla on selkeä yhteys myös sydänterveyteen. Siksi Sydänliiton yli 200 sydänyhdistystä ovat jo pitkään järjestäneet monipuolista kulttuuritoimintaa toimien sekä kulttuurin yleisöinä että tuottajina. Samasta syystä lähdimme myös vuoden 2021 Kulttuurigaalan yhteistyökumppaniksi”, kertoo Sydänliiton hallituksen puheenjohtaja Paula Risikko.

Vuoden 2015 lopulla käynnistyneen Taikusydämen toiminnassa kehitetään ja levitetään ratkaisuja, joilla taiteen ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten yhteistyö saadaan pysyväksi osaksi hyvinvointia edistäviä palveluita. Taikusydän ylläpitää tietopankkia, johon kootaan taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyvää tietoa, julkaisuja, käytäntöjä ja hyviä toimintamalleja. Taikusydän välittää tietoa kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista asioista, tutkimuksesta, hankkeista ja toimijoista sekä koordinoi valtakunnallista tutkijaverkostoa ja tekee alan tutkimusta tunnetummaksi.

Kukkakimppu, jossa on valkoisia suuria kukkia sekä vihreitä lehtiä ja punaisella pohjalla oleva kunniakirja harmaan kaapin päällä. Kunniakirjassa lukee: Kunniakirja. Taikusydän - taiteen, hyvinvoinnin ja kulttuurin yhteyspisteelle. Sydänterveyden edistämisen valtakunnallinen tunnustuspalkinto. Helsingissä 24. maaliskuuta 2021. Paula Risikko, puheenjohtaja, Tuija Brax, pääsihteeri. Suomen Sydänliitto ry.
Sydänterveyden edistämisen valtakunnallisen tunnustuspalkinnon kunniakirja.

”Olemme todella iloisia ja kiitollisia Taikusydämessä tästä tunnustuspalkinnosta. Se kertoo, että pitkäjänteisellä monialaisella yhteistyöllä on vaikutusta. Taiteen ja kulttuurin merkitykset kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ovat erityisen tärkeitä juuri tässä ajassa. Taiteen äärellä voimme pysähtyä oppimaan, nauttimaan ja ihmettelemään sekä tulla kosketetuksi, nähdyksi ja kuulluksi monella eri tavalla.

Kuitenkin vain koettu kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia. On paljon ihmisiä, jotka jäävät ulkopuolelle. Toivomme, että yhteiskunnassamme kulttuurin arvostus näkyisi yhä enemmän kulttuurin tekijöiden ja matalan kynnyksen kulttuurihyvinvointipalveluiden tukemisena ja toiminnan avaamisena terveysturvallisesti mahdollisimman pian”, sanoo erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf Taikusydän-yhteyspisteestä.

Värikäs maalaus, jossa on keskellä perhosta muistuttava muoto, joka väreilee ympärilleen. Teoksen päävärit ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen.
Ulla Remeksen teos Perhosen siiven viesti (2021, 80 x 80 cm, sekatekniikka) juhlistaa tunnustuspalkintoa.

Taideteos juhlistaa tunnustuspalkintoa

Taikusydän haluaa juhlistaa tunnustuspalkintoa taiteilija Ulla Remeksen teoksella Perhosen siiven viesti (2021) ja sen välittämällä viestillä. Anna-Mari Rosenlöf esitteli teoksen sekä siihen liittyvän viestin palkinnon myöntötilaisuudessa Sydänliiton kevätkokouksessa 26.5.2021. Teoksen taustalla olevaa viestiä taiteilija kuvaa näin:

”Maalasin ihmisen, joka on vastavalossa tumma, pieni, korkealle kurkottava. Hänen vartalonsa sulautuu perhoseksi, ja koko koettu elämä iloineen, suruineen, ristiriitoineen ja luopumisineen väikkyy perhosen siipinä. Perhosen siivistä lähtee kahahdus, värähdys, tuskin havaittava liike, joka kuitenkin laajenee ja kasvaa vaikuttamaan kauas. Liike on sydämen muotoinen ja sykkii elämää.

Maalatessani mietin, miten elämä tuntuu sydämessä ja välillä möykkyyntyy tai patoutuu sinne, välillä kuohuu vahvana ja vapaana. Miten voisi vapauttaa sydäntä sykkimään sellaisena kuin se on, omana arvokkaana itsenään? Taide voi olla yksi myötätuntoisen kohtaamisen tapa. Perhosen siiven viesti -teoksella teen näkyväksi myös sitä, miten jokaisesta meistä lähtee viesti, oman siipemme kahahdus – millaisen viestin Sinä haluat lähettää?

Elämä, erityisesti poikkeusaikojen yksinäisyys tai epävarmuus tuntuvat sydämessä, ne voivat kuristaa sen kasaan tai kovettaa sen tukkeutumaan. Sydämessä tuntuu myös taide, joka vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Taide voi aivan olennaisesti koskettaa ja auttaa käsittelemään tunteita ja purkamaan möykkyjä tai keventämään surua ja kipua. Taide voi laittaa liikkeelle valoa, jaetun kokemuksen viisautta ja myötätuntoa ja auttaa meitä jaksamaan ja selviytymään yhdessä! Levitetään yhdessä valoa!”

Perhosen siiven viesti -teos on taiteilijan omistuksessa ja myytävänä. Lisätietoja taiteilijalta: ulla.remes@gmail.com.

Ulla Remes on kuva- ja yhteisötaiteilija, jolla on kahdenkymmenen vuoden ammattilaisura takana. Ulla Remes on myös Tuntumenetelmän kehittäjä: nimi tulee sanoista Tunteet tutuiksi, taiteesta tukea tunneilmaisuun. Tuntumenetelmä tuo luovia menetelmiä vuorovaikutukseen yritysten kehittämistarpeiden kanssa ja on lanseerannut tavaramerkkirekisteröidyn Tunnemenestys-valmennuksen. Sen motto on: Tunne itsesi, tunne tiimisi – tunne menestys!

Lisätietoa palkinnon myöntämisestä Sydänliiton verkkosivuilla.

Lisätietoa:
Anna-Mari Rosenlöf
erityisasiantuntija
Taikusydän-yhteyspiste
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi
p. 050 5985257

 

Päivitetty 27.5.2021.