Taikusydän-uutiskirje 1/2021

15.02.2021

Koronatilanteen pitkittyessä kulttuurikenttä on joutunut valtavien haasteiden eteen. Kulttuuritiloja on suljettu, taide- ja kulttuuriharrastukset ovat määrittelemättömällä tauolla ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen toimintaa on siirretty verkkoon. Kulttuurialan työntekijät ova vaikeassa tilanteessa, eikä helppoja ratkaisuja ulospääsyyn näytä olevan. Samaan aikaan mielenterveyshaasteet ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. On huomattu, kuinka suuri merkitys kulttuurilla ja taiteella on hyvinvoinnille.

Suomalaisen Tiedeakatemian nimittämä COVID-19-asiantuntijaryhmä nostaa esiin selvityksessään taiteen ja luovuuden merkityksen kriisinkestävyyden, toivon, joustavan ajattelun ja tulevaisuuden kuvittelun sekä hyvinvoinnin tärkeänä osa-alueena. Kulttuurihyvinvoinnin päätöksiä tehdään tänä vuonna myös kuntatasolla, kun kuntavaaleissa äänestetään lähitulevaisuuden päätöksentekijöistä. Ymmärretäänkö juuri sinun kunnassasi kulttuurin ja taiteen merkitys mielen hyvinvoinnin edistäjänä sekä yksinäisyyden ehkäisijänä? Miten tätä tukevaa toimintaa tuetaan? Miten taiteen ja kulttuurin toimintaedellytykset turvataan koronakriisin jatkuessa?

Taikusydän haastaa pohtimaan kulttuurihyvinvoinnin tilannetta kunnassa myös vaalitavoitteidensa kautta. Tavoitteet sekä niistä kertomiseen liittyvät materiaalit on laadittu yhteistyössä Kulttuurihyvinvointipoolin kanssa ja ne ovat vapaasti käytettävissä kotisivuillamme.

Lue uutiskirjeemme tästä linkistä