Käytännön ohjeita taiteen ammattilaiselle

04.12.2018
Yhteisömuusikon erikoistumiskoulutus, muusikkona sairaala- ja hoivaympäristöissä, Turun AMK / Taideakatemia. Kuva: Kristiina Välimäki.

Mitä käytännön asioita taiteen ammattilaisen on hyvä huomioida työskennellessään taiteen keinoin erilaisten ihmisen ja ryhmien kanssa esimerkiksi hoiva- ja hoitoympäristöissä, kouluissa tai muissa yhteisöissä? Kokosimme yhteen käytännön muistilistan asioista, jotka on hyvä käydä läpi työskentelyn eri vaiheissa.

1. Kun valmistelet tarjousta tai yhteydenottoa työn toteutuspaikkaan, pohdi seuraavia asioita:

Muista lyhyt ja ytimekäs ilmaisutapa!

2. Työskentelyn alkaessa:

Työn tilaajalla tai henkilökunnalla ei ole välttämättä käytännön kokemusta taidetoiminnasta. Avaa käytännön esimerkein työtäsi ja jos mahdollista, järjestä pieni tutustumistyöpaja. Oma kokemus auttaa ymmärtämään työn luonnetta myös osallistujien näkökulmasta.  Varaudu henkilökunnan vaihtumiseen ja siihen, että sinun pitää selittää toimintaasi monta kertaa. Kannattaa tehdä esimerkiksi lyhyt esittely siitä mitä teet jaettavaksi henkilökunnalle.

3. Sovi lisäksi seuraavista käytännön asioista:

4. Työskentelyn aikana:


5. Työskentelyn päättyessä:

Tutustu myös: Eettisiä näkökulmia taiteilijan työhön uusissa toimintaympäristöissä

Lue lisää: 

Työ, tuote ja taide. Taiteilija töissä SOTEssa ja HYTEssä (2018). TAKU:n opas sosiaali- ja terveyspalveluihin taidepalveluja tarjoaville. Tutustu myös TAKU:n sopimusmalliin sosiaali- ja terveyspalveluihin taidetta tarjoaville.

Hyvinvoinnin välitystoimisto -hankkeessa (2015-2018) on tuotettu useita julkaisuja liittyen osallistavan taiteen palvelumuotoiluun ja käytäntöihin.
Voit tutustua julkaisuihin täällä.

Tutustu myös Osaamispolku-hankkeessa (2012-2013) tuotettuun Taiteilijan tarjouskorttiin ja Hyvät käytännöt -sopimusmalliin.

Musiikki elämään -hankkeen (2011–2014) osallistavan musiikkitoiminnan opas on tarkoitettu osallistavan musiikkitoiminnan tekijöille, tilaajille, kouluttajille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Oppaan tekstit koostuvat hankkeen kokemuksista ja havainnoista sekä alan tutkimuksista ja haastatteluista. Tekstit on jaettu neljään kategoriaan: osallistava musiikkitoiminta, tilaaminen, tuottaminen sekä osaaminen ja koulutus. Lue lisää täältä.

 

Päivitetty 27.2.2019.

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *