Tutustu Taikusydän-tutkijaverkoston seminaarin 8.11.2024 puhujiin

23.10.2024

 

Kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen Taikusydän-tutkijaverkosto järjestää tutkijatapaamisen ja seminaarin 8. marraskuuta (klo 8.30–16.00) Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella (Arvo Ylpön katu 34). Seminaarin teemana on kulttuurihyvinvointitoiminnan arviointi ja mittaaminen. Seminaari järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa ja tilaisuus on osa Tampereen yliopiston jatko-opiskelijoille suunnatun Kulttuurihyvinvointi osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä -kurssin ohjelmaa.

Alla on esitelty seminaarin puhujat. Lue tapahtuman koko ohjelma täältä.

 

Puhujien esittelyt

 

Johanna Vuolasto, kulttuuriasianneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö

Johanna Vuolasto
Kuva: Lari Järnefelt.

Johanna Vuolasto, FT, toimii kulttuuriasiainneuvoksena opetus- ja kulttuuriministeriössä. Tehtäviin kuuluvat taide- ja kulttuuripolitikan strategisuuden ja vaikuttavuuden kehittäminen sekä toimialan ohjelmatyö, toimialan sektoritutkimuksen ja tietoperustan edistäminen, hallitusohjelman valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan liittyvät ja muut strategiset koordinaatiotehtävät.

Vuolasto on ollut aktiivisesti mukana edistämässä kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyksiä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän toimi 10 vuotta Taiteen edistämiskeskuksen kulttuurihyvinvoinnista vastaavana erityisasiantuntijana ja on koordinoinut kulttuurihyvinvointiin liittyvää kehittämis- ja hanketoimintaa. Vuolastolla on lisäksi kymmenen vuoden työkokemus museoalalta, kahdeksan vuotta Kouvolan taidemuseon johtajana.

Vuolasto kuuluu lukuisiin kulttuurialaa ja kulttuurihyvinvointialaa kehittäviin ja hyödyntäviin valtionhallinnon työryhmiin, kuten Kulttuuripolittinen selonteko, Taiku 4 -yhteistyöryhmä, TEA-viisari (kulttuuri) -työryhmä, Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset -työryhmä, Terve Suomi -tutkimus (kulttuuriosuus) ja HYTE-toimintamallien arvioinnin ohjausryhmä. Hän on myös kirjoittanut aiheeseen liittyviä analyysejä, artikkeleita sekä Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirjan yhdessä Pia Hounin ja Isto Turpeisen kanssa.

Kunnianosoitukset ja palkinnot: Vuoden kulttuurivaikuttaja 2024, Kymenlaakson kulttuurigaala.

Johanna Vuolasto: LinkedIn.

 

Antti Pelto-Huikko, tietojohtamisen asiantuntija, Vaikuttavuuskeskus

Antti Pelto-Huikko

Antti Pelto-Huikko toimii tällä hetkellä tietojohtamisen asiantuntijana kansallisessa Vaikuttavuuskeskus-valmistelussa. Tätä ennen hän on toiminut yli 20 vuotta ihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävien palvelujen kehittämisen parissa yhteiskunnan eri sektoreilla. Suurimman osan työstänsä Pelto-Huikko on tehnyt sekä yrittäjänä että työntekijänä yksityisen sektorin kautta, mutta hän on ollut myös useita vuosia töissä kolmannella sektorilla.

Pelto-Huikon sisällöllisiä kiinnostuksen kohteita ovat erityisesti olleet palvelujen ja toimintojen tuloksellisuuden osoittamisen kehittäminen, tieto ja tiedolla johtaminen sekä uusien toimintamallien käyttöönoton ja juurruttamisen tukeminen.

 

Anu Linnansaari, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto

Kuva: Mikko Linnansaari

Anu Linnansaari (FT, kansanterveystiede) työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikössä. Hänen tutkimuksensa keskittyy kansanterveydellisiin teemoihin, kuten pitkäaikaissairauksien ehkäisyyn ja terveyden edistämisen interventioihin ja niiden toimeenpanoon. Erityisesti hän on kiinnostunut tutkimusmenetelmistä, jotka huomioivat kansanterveydellisiin ilmiöihin kytkeytyvän kompleksisuuden ja auttavat ymmärtämään ja ratkaisemaan interventioiden toimeenpanoon ja vaikuttavuuteen liittyviä haasteita. Anu on pohjakoulutukseltaan aineenopettaja (LitM) ja toiminut lukion opettajana useamman vuoden ennen tutkijapolulle siirtymistään. Yhteistyö koulumaailman kanssa jatkuu edelleen muun muassa lukion terveystiedon oppikirjojen kirjoittamisen muodossa. Tällä hetkellä Anu työskentelee kahdessa kansainvälisessä EU-rahoitteisessa tutkimusprojektissa, joista toinen keskittyy nuorten mielenhyvinvoinnin tukemiseen ( YiPEE) ja toinen painonhallintaan (Changemaker), monikomponenttisen intervention yhteiskehittämisen ollessa keskiössä molemmissa hankkeissa.

 

Lauri Kokkinen, yliopistotutkija, Tampereen yliopiston WHO yhteistyökeskus

Kuva: Jonne Renvall

Lauri Kokkinen johtaa Terveys- ja hyvinvointijärjestelmät oppialaryhmää sekä WHO yhteistyökeskusta Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyvät väestön terveyden ja hyvinvoinnin sosiaalisiin määrittäjiin.

 

Miikka Vuorinen, arviointipäällikkö, Sosped Keskus

Miikka Vuorinen

Miikka Vuorinen on muutoksesta ja valinnoista kiinnostunut sosiaalipsykologi (YTM). Hän on tehnyt yhteiskunnallisten vaikutusten arviointeja vuodesta 2015 sekä julkishallinnon että järjestöjen tarpeisiin. Vuorinen toimii arviointipäällikkönä Sosped keskus Oy:ssä ja johtaa keskuksen arviointitiimiä. Sosped keskus on erikoistunut rakentamaan yhteiskunnallisia vaikutuksia todentavia arviointityökaluja, joiden avulla eri ilmiöiden ja toimenpiteiden vaikutuksia voi tarkastella esimerkiksi kunta- ja aluetasolla. Sosped keskuksen rakentamalle arviointityökalulle myönnettiin vuoden arviointiteko -tunnustus 2024. Vuorinen on aikaisemmin tukenut työssään mm. kuntia, THL:n tutkijoita ja erikokoisia keskusjärjestöjä.

 

Hanna Poikonen, tutkija, Helsingin yliopisto & Zurichin teknillinen korkeakoulu (ETH Zurich)

Hanna Poikonen

Hanna Poikonen väitteli tohtoriksi tanssin ja musiikin neurotieteessä Helsingin yliopistosta vuonna 2018. Samana vuonna hän perusti myös liikkeen ja neurotieteen WiseMotion-menetelmän, jota on opettanut Suomessa, ulkomailla ja verkossa. Vuosina 2019-2023 Poikonen suoritti postdoc-projektin ETH Zürichissä, jossa tutkittiin monimutkaisen ongelmanratkaisun ja matematiikan taitajien aivotoimintoja. Poikonen työskentelee tällä hetkellä WiseMotionin ohella ETH Zürichissä perehtyen arvopohjaisen päätöksenteon aivotoimintoihin.