”On kaiken parhaita ne kosketukset” - Tanssikummi kotihoidossa

18.05.2017
Tanssikummi Satu Hakamäki työskentelee kotihoidon asiakkaiden kanssa. Kuva Riikka Campomanes, Läntinen tanssin aluekeskus.

Läntisen tanssin aluekeskuksen Tanssikummit Riikka Kosola ja Satu Hakamäki työskentelevät huhti- ja toukokuussa 2017 Kaarinan kotihoidon asiakkaiden parissa. Tanssikummit työskentelevät 18 kotihoidon asiakkaan luona Littoisissa, Kaarinassa ja Piikkiössä vieraillen heidän luonaan 1-2 kertaa viikossa. Tanssikummin työ on läsnäoloa, kuuntelua ja kohtaamista, ja hänellä on aikaa asiakkaille. Työ on myös liikkumista ja liikuttamista niin fyysisesti kuin henkisestikin ja kosketus on tärkeä osa toimintaa. Tanssikummin ohjauksella liikutaan luovasti lähtökohtana jokaisen asiakkaan oman kehon mahdollisuudet. Tanssikummi toimii matkaoppaana hetkellisiin kehollisiin onnistumiskokemuksiin, muistoihin ja irtiottoihin arjesta.

Kaarinan kaupunki on ollut edelläkävijänä mukana Läntisen Tanssin aluekeskuksen soveltavan tanssitaiteen kokeiluissa. Yksi eniten julkisuutta saaneista hankkeista on vuonna 2013 ensimmäistä kertaa toteutettu ”Kummi kotona”, jossa Tanssikummit vierailivat vanhusten kotihoidon piirissä olevien henkilöiden kodeissa.

Tanssikummien vierailut kotihoidon asiakkaiden luona koettiin piristävinä ja innostavina. Myös hoitohenkilökunta havaitsi kokeiluun osallistuneiden asiakkaiden entistä paremman voinnin ja lisääntyneen aktiivisuuden. Kokeilun taustalla olleet oletukset taiteen hyvinvointivaikutuksista tuntuivat siis toteutuvan.

Hyvien kokemusten pohjalta on ollut helppo jatkaa. Ja toiminta saikin Kaarinassa jatkoa keväällä 2016 ArtsEqual-tutkimushankkeen avustuksella, jolloin Tanssikummit jälleen työskentelivät kotihoidon asiakkaiden parissa.

Keväällä 2017 Tanssikummi-palvelun kotihoidon asiakkaille tarjoaa Kaarinan kaupunki valtionperintörahan turvin ja palvelua on tarkoitus jatkaa myös syksyllä. Toiminta on edelleen osa Taideyliopiston ArtsEqual- tutkimushanketta, joka tutkii taiteisiin ja taidekasvatukseen liittyvää eriarvoisuutta ja taiteisiin osallistumisen synnyttämää hyvinvointia.

Tanssikummi-toimintaa voi seurata myös Facebookissa.

Lisätietoja:

Läntinen tanssin aluekeskus
Riikka Campomanes
tuottaja
riikka.campomanes@l-tanssi.fi
p. 0400546019

ArtsEqual- Tutkimushanke
Kai Lehikoinen
varajohtaja
kai.lehikoinen@uniarts.fi
p. 050 439 0517