Kulttuurihyvinvointia edistetään yhdyspintatyönä
Kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteiset asukkaat ja paljon asukkaiden palveluihin sekä hyvinvointiin liittyviä yhteistyötarpeita. Kunta ja hyvinvointialue ovat juridisesti tasavertaisia toimijoita, joille on määritelty lainsäädännössä sekä omat tehtävänsä että velvoitteet keskinäiselle yhteistyölle (mm. Laki hyvinvointialueesta 611/2021, Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021 sekä Terveydenhuoltolaki 1326/2010).
Lainsäädännön mukaan sekä kunnan että hyvinvointialueen on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Niiden on tehtävä myös yhteistyötä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa. Tällöin puhutaan usein yhdyspintatyöstä.
Yhdyspinnoilla tarkoitetaan kahden tai useamman organisaation välillä olevia toiminnallisia rajoja ja yhteistyötä vaativia kokonaisuuksia. Niitä muodostuu esimerkiksi kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen välille. Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen onkin tärkeä sopia yhteistyön tekemisen resursseista, rakenteista, tavoista, viestinnästä, työnjaosta ja vastuista yhdyspinnoilla.
Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen on kiinteä osa näitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäviä, joita tehdään usein juuri yhdyspinnoilla. Kulttuurihyvinvointi on myös yksi keino osallisuuden edistämisessä. Taikusydän-yhteyspisteen asiantuntijatyöryhmä on hahmotellut ja määritellyt syksyn aikana kulttuurihyvinvoinnin edistämisen paikkoja ja rakenteita yhdyspintatyössä sekä laatinut yhdyspintatyötä kuvaavan infograafin.
Kulttuurihyvinvointia edistävässä yhdyspintatyössä on huomioitava moninainen kulttuurikenttä
Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen yhdyspintatyönä edellyttää monen eri toimijan moniammatillista yhteistyötä ja viestintää. Yhdyspinnoilla toimivat kunnat, kulttuurikenttä, hyvinvointialue, järjestöt ja muut kolmannen sektorin toimijat sekä muut julkisen ja yksityisen sektorin toimijat ja yritykset.
Yhdyspintatyötä tehdään, jotta kuntien asukkailla ja hyvinvointialueiden asiakkailla olisi mahdollisuudet elää hyvää elämää ja hyvää arkea. Yhdyspinnalla toimimista määritellään lainsäädännössä sekä strategisella tasolla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen laakisääteisissä suunnitelmissa ja muissa asiakirjoissa.
Yhdyspintatyössä kulttuurihyvinvoinnille ominaisen ja ainutlaatuisen toimijajoukon muodostavat kulttuurikentän toimijat kuten
- kulttuurilaitokset (mm. museot, teatterit, orkesterit)
- kuntien kirjasto- ja kulttuuripalvelut
- vapaa sivistystyö
- taiteen perusopetus
- kulttuuri- ja taidejärjestöt
- kulttuurihyvinvointitoimintaa ja -palveluita tuottavat muut järjestöt, osuuskunnat, yritykset ja yrittäjät
- taiteen ammattilaiset.
Tämä toimijajoukko on tärkeä ottaa huomioon, kun kehitetään, tuetaan ja hankitaan hyvinvointia edistäviä palveluita ja toimintaa sekä ohjataan asiakkaita ja asukkaita hyvinvointia edistäviin palveluihin. Kulttuurikentän toimijat tekevät joustavaa yhteistyötä usein yli kuntarajojen tai eri kuntien kesken ja ovat avoimia kestävälle yhteistyölle hyvinvointialueiden kanssa.
Kulttuurihyvinvoinnin edistämisessä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja yhdyspinnoilla ovat esimerkiksi:
- moniammatilliset työryhmät ja verkostot
- kulttuuri osana asiakas- ja palveluohjausta, elintapaohjausta sekä lähetetoimintaa
- yhteiset palvelutarjottimet
- yhdyspinnalla työskentelevät kulttuurihyvinvoinnin ammattilaiset hyvinvointialueilla
- yhdyspintasopimukset
- taide- ja kulttuurilähtöinen työpaja- ja päivätoiminta hyvinvointialueen asiakkaille
- etsivä kulttuurityö
- viestintään ja tiedonkulkuun liittyvä yhteistyö ja foorumit.
Kunnissa kulttuurihyvinvoinnin edistämistä tekevät muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut tai yksikkö (eri kunnissa järjestetty eri nimillä tai työtä tehdään osana palvelualueita), kaupunkisuunnittelu, kirjastot, kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut, perusopetus ja varhaiskasvatus sekä työllisyyspalvelut.
Hyvinvointialueella kulttuurihyvinvointia edistetään mm. hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikössä tai palveluissa (eri hyvinvointialueilla järjestetty eri nimillä tai työtä tehdään osana palvelutuotantoa), ikääntyneiden palveluissa, kuntoutuspalveluissa, mielenterveys- ja päihdepalveluissa, sosiaali- ja perhepalveluissa, terveyspalveluissa sekä vammaispalveluissa. Sekä kunnat että hyvinvointialueet tukevat kolmannen sektorin toimijoita, ja palveluita tuotetaan yhdessä tai ostopalveluina erilaisin kumppanuuksin sekä sopimuksin.
Taikusydämen asiantuntijatyöryhmä jatkaa yhdyspintatyön määrittelyä loppuvuoden ajan. Työn alla ovat esimerkkikuvaukset eri yhdyspintatoimijoiden tarkemmista tehtävistä sekä eri alueilla käytössä olevien hyvien toimintamallien ja palveluiden kartoitus.
Taikusydämen asiantuntijatyöryhmä käynnisti työnsä syyskuussa 2024. Siihen kuuluvat:
- Mari Aholainen, kulttuuripalvelupäällikkö ja Kulttuuritalo Valveen johtaja, Oulu (Pohjois-Pohjanmaan alueverkosto)
- Liisa Muttelinmäki, kulttuurikoordinaattori, Turku (Varsinais-Suomen alueverkosto)
- Tuija Kivikko, osallisuuskoordinaattori, Kymenlaakson hyvinvointialue (Kymenlaakson alueverkosto)
- Pilvi Kuitu, toiminnanjohtaja, väitöskirjatutkija, Kulttuurikeskus PiiPoo ja Tampereen yliopisto (Pirkanmaan alueverkosto)
- Niina Oinas, suunnittelija, väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto (Lapin alueverkosto)
- Merja Pennanen, yhteisötaiteilija, Joensuu (Pohjois-Karjalan alueverkosto, Itä-Suomi)
- Jaana Potkonen, vastaava tuottaja, kulttuurihyvinvointi, Oulu (Pohjois-Pohjanmaan alueverkosto)
Ryhmä työskentelee kulttuurihyvinvoinnin ajankohtaisten kehittämisaiheiden parissa sekä suunnittelee Taikusydämen tulevaa toimintaa.
Voit ladata käyttöösi yhdyspintatyötä kuvaavan infograafin PPT-tiedostona:
TAIKUSYDÄN_kulttuurihyvinvointi_yhdyspintatyönä_infogaafi PowerPoint-tiedostona (PPT-tiedosto).
Lähteet:
AILI-verkoston AURA-hanke. 2023. Ikääntyneiden kulttuuritoiminnan valtakunnallinen tiekartta. Kunnat ja hyvinvointialueet yhdessä ikääntyneiden kulttuurihyvinvointia edistämässä. Viitattu 30.8.2024.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue. 2023. Kulttuuripalveluita koskeva sopimusliite. Viitattu 30.8.2024.
Kokkoniemi, S. 2023. Laadukkaat ikääntyneiden palvelut sisältävät taidetta ja kulttuuria – suositus ikääntyneiden kulttuuripalveluiden Suomen malliksi. Helsinki: Taiteen edistämiskeskus. Viitattu 30.8.2024.
Kuntaliitto. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyö ja yhdyspinnat. Viitattu 30.8.2024.
Laakso, S.; Kuitu, P. & Nissilä, P. 2022. Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma 2023. Tampere: Pirkanmaan liitto. Viitattu 30.8.2024.
Niemi, S. 2024. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävät kunnissa. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. Viitattu 30.8.2024.
Ruokolainen, O.; Jakonen, O. & Lahtinen, E. 2023. Kohti kulttuurihyvinvointialueita. Cuporen tietokortteja 11. Viitattu 30.8.2024.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2024. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen. Hyvinvointijohtaminen. Yhdyspinnat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Viitattu 30.8.2024.