Etelä-Savo

 

Etelä-Savon Taikusydän alueverkosto perustettiin syksyllä 2017 ja se on kokoontunut sekä Mikkelissä, Savonlinnassa että Pieksämäellä. Tarkoituksena on, että Taikusydän-tapaamiset kiertävät jatkossakin kaupungista toiseen ja houkuttelevat paikalle aina sen alueen kulttuurin, hyvinvoinnin ja kasvatuksen alojen toimijoita.

Etelä-Savossa alueverkosto tarjoaa kaikille avoimia keskustelufoorumeita, joissa jaetaan hyviä käytäntöjä, ratkaistaan yhdessä alueen haasteita ja suunnitellaan yhdessä tulevaisuutta. Toiminta on vapaamuotoista ja tapaamisiin toivotetaan tervetulleeksi kaikki kulttuurihyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneet.

Verkostoa koordinoi vuoden 2019 alusta Etelä-Savon maakuntaliitto. Vuosina 2017-2018 verkoston toimintaa koordinoi Etelä-Savon maakuntaliiton Hyvinvointia kulttuurista Etelä-Savoon -hanke.

 

Etelä-Savon kulttuurihyvinvointisuunnitelma

Etelä-Savossa on laadittu vuosien 2018-2018 aikana alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma osallistavalla prosessilla. Suunnitelmaa on työstetty monissa asiantuntijaryhmissä sekä kaikille avoimissa tilaisuuksissa kuten Taikusydän-alueverkoston tapaamisessa Savonlinnassa.

Kulttuurihyvinvointisuunnitelma on strateginen, ohjaava asiakirja, joka osaltaan toimeenpanee Etelä-Savon maakuntaohjelmaa vuosille 2018-2021.

Kulttuurihyvinvointisuunnitelman tavoitteena on:

  • vahvistaa kulttuurin ja taiteen asemaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
  • luoda uudenlaisia ratkaisuja osallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia edistävän kulttuuritoiminnan organisointiin ja rahoittamiseen
  • vakiinnuttaa kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteistyömalleja osaksi uuden maakunnan ja kuntien työtä.

Suunnitelma ei velvoita toimenpiteisiin. Se pyrkii innostamaan maakunnan toimijoita kokeilemaan yhdessä pohdittuja paikallisia ratkaisuja taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutusten edistämiseen maakunnan, kuntien, järjestöjen ja oppilaitosten tarjoamissa palveluissa. Kulttuurihyvinvointisuunnitelman toimeenpanovaiheessa alueverkostolla on tärkeä tehtävä keskustelun ylläpitäjänä sekä monialaisen ja poikkisektoraalisen kentän kehittäjänä. Tutustu suunnitelmaan täällä.

Lisätietoa:

Heli Gynther, kehittämispäällikkö & Eveliina Pekkanen, kehittämispäällikkö
Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkeli
heli.gynther@esavo.fi, eveliina.pekkanen@esavo.fi
+ 358 40 773 7285 / Gynther, +358 44 770 0591 / Pekkanen

Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä Etelä-Savoon

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymässä eli Essotessa ovat sukat pyörineet ja aivot rullanneet syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana, kun Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä......
Lue lisää

Päivitetty 29.1.2019.