Pohjois-Karjalan Taide ja hyvinvointi -verkosto

Sairaalaklovnit. Kuva: Jyri Keronen.

 

Pohjois-Karjalan Taide ja hyvinvointi -verkosto aloitti toimintansa keväällä 2017. Sen koollekutsujana toimi Taiteen edistämiskeskuksen yhteisötaiteen ja osallistavien menetelmien läänintaiteilija Merja Pennanen. Monimuotoisia taiteen ja hyvinvoinnin hankkeita alueella on ollut aikaisemminkin, mutta nyt rakentuvan verkoston avulla pyritään vakiinnuttamaan toimintaa yli hanke-ja toimijarajojen.

Alueverkosto kokoontui ensimmäistä kertaa 22.5.2017 Taiteen edistämiskeskuksen tiloissa. Tapaamisessa oli mukana myös valtakunnallisen Taikusydämen edustaja Anna-Mari Rosenlöf ja Pohjois-Karjalan verkostosta tuli samalla myös yksi Taikusydämen Suomen alueverkostoista.

Ensimmäisessä tapaamisessa käytiin läpi verkoston toimintaan liittyviä perusasioita, kuten mihin tarpeeseen verkostoa rakennetaan sekä mitkä ovat verkoston alueellisia vahvuuksia ja heikkouksia. Esittelyssä olivat myös Pohjois-Savon alueverkoston Itä-Suomen Hyvinvointivoimala -toimintamalli sekä mm. sosiaalista pääomaa mittaava SROI-arviointimenetelmä.

Verkoston tavoitteet

Pohjois-Karjalan alueverkoston tavoitteena on luoda kontakteja eri toimijoiden välille, lisätä tietoisuutta taiteesta ja kulttuurista osana hyvää elämää, kehittää terveyttä ja hyvinvointia edistäviä taide- ja kulttuuripalveluja sekä kulttuurin saavutettavuutta. Verkosto jakaa tietoa, kokemuksia ja osaamista sekä ylläpitää keskustelua alan keskeisistä kysymyksistä.

Alkuvaiheessa on verkoston erityisen huomion kohteena ollut sote-uudistus ja sen vaikutukset terveyttä ja hyvinvointia edistävien taide- ja kulttuuripalvelujen tulevaisuuteen. Myös taiteen ammattilaisten työhyvinvointi on noussut verkoston tärkeäksi puheenaiheeksi.

Taiteilija yhteisössä -esittelyvideo julkaistu

Taiteen edistämiskeskus on julkaissut esittelyvideon, jossa kolme Pohjois-Karjalan taidetoimijaa kertovat, mitä kaikkea taide yhteisöissä voi olla. Minä, äiti -työpaja kokoaa yhteen pienten lasten äidit jakamaan kokemuksia ja keräämään voimia teatterin ja liikkeen äärellä. Äänten kahvila puolestaan tutkii julkisen tilan ääniä ja niiden yhteyttä hyvinvoinnin kokemukseen. Osuuskunta Hurma esittelee monipuolisella kattauksella vaihtoehtoja taiteen toteutumiseen. Katso video täältä.

 

Lisätietoja:

OSK Pohjois-Karjalan kansanteatteri
Maria Korkatti, toimitusjohtaja
maria@osuuskuntapokka.fi
osuuskuntapokka.fi
Yhteisötaide Pohjois-Karjalassa Facebook-ryhmä 

 

Päivitetty 21.8.2019.