#Kulttuuriperjantai – arjen kulttuurihyvinvointia!

17.11.2021

Arjen kulttuuri löytyy läheltä – osallistu #Kulttuuriperjantai-haasteeseen!

Marraskuun pimeys, alati elävä koronatilanne, työ- ja opiskelu-uupumus tai ahdistus työttömyydestä ja tulevaisuuden epävarmuudesta, huonosti nukutut yöt, hätäisesti syödyt lounaat ja rahatkin loppu. Kuulostaako tutulta? Taide ja kulttuuritoiminta voivat olla yksi keino tuoda arkeen väriä, häivyttää arjen harmautta, antaa hetken hengähdystauon tai lievittää epämääräistä ahdistusta. Onneksi kulttuuria on kaikkialla ympärillämme ja jos vain lempeästi sallimme itsemme pysähtyä hetkeksi, voimme yllättyä.

Tästä ajatuksesta kumpuaa loppusyksyn ja talven aikana Taikusydämen Instagramissa toteutettava #Kulttuuriperjantai -haaste. Joka perjantai Taikusydämen Instagramiin tulee uusi #Kulttuuriperjantai -päivitys, jossa on mukana haaste, kysymys tai ehdotus liittyen kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin. #Kulttuuriperjantaihin osallistuminen ei vaadi rahaa, kynnys osallistua on matala, osallistua voi pienesti tai isosti ja tekeminen voi saada ajatuksia liikkeelle. Haluamme herätellä juuri Sinut huomaaman kulttuurin ja taiteen ympärilläsi ja kokeilemaan uusia asioita.

 

#Kulttuuriperjantai vol.1

Achim Kühnin taideteos Harmonia, taustalla pilvinen taivas. Kuvassa tekstit #kulttuuriperjantai sekä @taikusydän

Ensimmäisessä päivityksessä haastoimme Sinut postaamaan kuvan kuluttamastasi kulttuurista. Kun asiaa pysähtyy miettimään, kulttuuria tulee kulutettua monessa kohtaa. Minä itse menin perjantaina töihin bussilla, kuuntelin podcastia kuulokkeista. Töissä kuuntelin keskittymistä edistävää musiikkia. Lounaalla söin marokkolaista ruokaa. Kotiin tullessa jatkoin podcastin kuuntelua, illalla katsoin elokuvan telkkarista ja ennen nukkumaan menoa luin vielä kirjaa. Niin ja kävin saunassa ja sovin roolipelisessiosta viikonlopulle.

Mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä enemmän elämässään havaitsee kulttuuria, kulttuurisia tekoja ja myös kulttuurihyvinvointia. Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide ovat yhteydessä hyvinvointiin. Kulttuuri voi esimerkiksi välittää erilaisia hyvinvointiin liittyviä merkityksiä ja vaikutuksia. Kulttuurihyvinvointiin liittyy luovuuden, itseilmaisun ja vuorovaikutustarpeiden täyttyminen. Kulttuuri nimittäin lisää hyvinvointia vaikkei jotain tekoa, toimintaa tai asiaa ajattelisi nimenomaan kulttuurihyvinvointiin liittyvänä asiana. Esimerkiksi kauniisti katettu tuoksuva ruoka, sauna vastoineen ja avantoineen tai liikkuessa kuunneltu musiikki liittyvät kaikki kulttuurihyvinvointiin. Jos pysähdyt hetkeksi miettimään näitä pieniä arjen kulttuurisisältöjä, niin huomaat helposti, miten ne ovat saaneet paremmalle tuulelle, naurattaneet, liikuttaneet, saaneet laulamaan mukana, jakamaan kokemuksia, tuntemaan yhteyttä, luomaan, innostumaan, tekemään vielä yhden sarjan, juoksemaan kovempaa tai jäsentelemään ajatuksia.

Seurata Taikusydäntä Instagramissa ja ota itsekin osaa #Kulttuuriperjantaihin!

Ps. Saitko mainion idean #Kulttuuriperjantai-päivityksestä? Laita kommentti Taikusydämen instagramiin tai lähetä suoraan sähköpostia kerttu.lehto@turkuamk.fi

Profiilikuva Kerttu Lehdosta

Kerttu Lehto

Projektisuunnittelija, Taikusydän