ME!-yhteisötaideprojekti

23.11.2016
Taideteosten ripustuksen suunnittelua. Kuvassa vasemmalta oikealle Anna Vesala, Minna Haveri, Elina Pons ja Merituuli Keskinen. Kuva: Janette Aho.

Kehitysvammaisten taiteilijoiden tai käsityöläisten työllistyminen koulutustaan vastaavaan työhön on vaikeaa, ellei mahdotonta. Kehitysvammaisille suunnatut työllistymisen palvelut eivät riittävästi tue heidän osallisuuttaan, ja työ- ja työhönvalmennuskeskukset ovat usein päätepisteitä kehitysvammaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten ammatillisella uralla.

Syksyllä 2016 toteutettava ME! -yhteisötaideprojekti on syntynyt tarpeesta saada kehitysvammaisten ihmisten kyvyt ja osaaminen käyttöön niin heidän lähiyhteisöissään kuin yhteiskunnassa sekä rikkoa totuttuja kehitysvammaisten ja vammattomien rooleja.

ME! -projektista tekee poikkeuksellisen, että palkattuna yhteisötaiteilijana toimii kehitysvammainen kuvataiteilija, erityistaiteilija Anna Vesala Kettuki ry:stä. Hän on toteuttanut ammattiaan taidemaailmassa tunnustettuna taiteilijana, mutta projektin puitteissa myös taiteen ohjaajana. Hänen työparinaan ja mentorinaan toimii taidekasvattaja Minna Haveri.

Vesala ja Haveri toteuttavat ja ohjaavat yhteisötaiteellista työskentelyä helsinkiläisessä Aula-työkodissa, kehitysvammaisten aikuisten työhönvalmennuskeskuksessa. Kohderyhmänä on joukko kädentaitoihin suuntautuneita kehitysvammaisia sekä Aula-työkodin henkilökuntaa. Yhteisötaiteen keinoin tutkitaan vammaisten ja vammattomien ihmisten tasavertaista kohtaamista. Projektissa kehitetään hyviä käytänteitä, joilla voitaisiin tulevaisuudessa mahdollistaa kehitysvammaisten käsityöläisten ja erityistaiteilijoiden yhteiskunta- ja työelämäosallisuutta.

Projektin toteuttaja on Aula-työkotien kannatusyhdistys ry. Yhteistyökumppanina toimi Kettuki ry. Aula-työkotien kannatusyhdistys ry järjestää kehitysvammaisille aikuisille työhönvalmennus-, tuetun työllistymisen- ja asumisen palveluja. Kettuki ry on valtakunnallinen erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden etujärjestö.

Projektia on tukenut opetus- ja kulttuuriministeriö 13 000 eurolla.

Yhteystiedot:
Projektikoordinaattori Janette Aho
janette.aho@aula-tyokoti.fi
p. 044-7148101
Aula-työkoti, Engelinaukio 5, 00150 Helsinki

Linkit:
ME!-yhteisötaideprojektin kotisivu
Kettukin vuoden 2016 taidepalkinto Aula-työkotien ME!-projektille

Projektin etenemistä kuvataan seuraavilla Facebook-sivuilla:
Aula-työkodin Facebook-sivu 
O-lab, Taidelaboratorion Facebook-sivu

taikusydan

01.12.2016 17:44

Resonaarissa kehitysvammaiset muusikot kouluttavat, ohjaavat ja opettavat musiikkia. Lue lisää: http://www.helsinkimissio.fi/resonaari

taikusydan

01.12.2016 17:44

Resonaarissa kehitysvammaiset muusikot kouluttavat, ohjaavat ja opettavat musiikkia. Lue lisää: http://www.helsinkimissio.fi/resonaari

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *