Minunkin Tampereeni osana monikulttuurisia museopalveluita

18.05.2017
Löytöretkiä Tampereelle -kokonaisuudessa tamperelaiset museot ovat yksi kotoutumisen tiloista uusille tamperelaisille. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo

Minunkin Tampereeni on Tampereen kaupungin projekti, jossa pilotoidaan uusia toimintamalleja pakolaisten identiteettityön tukemiseksi kotoutumisen alkuvaiheessa. Projekti on osa Tampereen kaupungin monikulttuurisia museopalveluita. Minunkin Tampereeni -projektin tavoitteena on vahvistaa osallisuuden tunnetta ja liittymistä uuteen kieli- ja kulttuuriympäristöön taidelähtöisin menetelmin. Toiminta on työpajoja, kursseja ja retkiä, joiden suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa 1.2.2017 työnsä aloittanut projektityöntekijä, ohjaustoiminnan artenomi Salla Montonen.

Toiminta suunnitellaan niin, että se valmistaa kotoutumiskoulutukseen ja vastaa osallistujien tunnistettuja erityistarpeita. Projektityöntekijän ohjaamien tapaamisten lisäksi toimintaan kutsutaan mukaan luotseja, jotka voivat auttaa kotoutumisprosessissa. Projekti käynnistyi helmikuun alussa 2017 ja tämänhetkinen rahoitus mahdollistaa toiminnan vuoden 2017 loppuun saakka. Projektista vastaavat Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE sekä Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut. Toiminta tuotetaan valtion laskennallisella rahoituksella, jota ohjataan kunnille kotouttaviin toimenpiteisiin.

Lisäksi Tampereella on käynnissä  Löytöretkiä Tampereelle -ohjelma, jonka tavoitteena on tutustua tamperelaisiin museoihin, rohkaistua luokkahuoneessa opitun suomen käyttöön sekä kokeilla uusia tapoja ilmaista mielipiteitä ja ajatuksia. Toteutuksessa huomioidaan erilaiset oppijat ja ryhmän kielitaidon taso. Museo on yksi kotoutumisen tiloista uudessa kotikunnassa.

Vuonna 2017 Löytöretkiä Tampereelle -ohjelmassa toteutuu kaksi ohjelmakokonaisuutta. Toimintaan kutsutaan maahanmuuttajakoulutuksen aikuisopiskelijoita tamperelaisista oppilaitoksista. Ohjelmassa on mm. kuvataidetyöpajoja, urbaaneja luontoretkiä sekä keskusteluun rohkaiseva opastus Tampereen taidemuseossa tai Luonnontieteellisessä museossa. Yhteistyötä tehdään mm. suomi toisena kielenä -opettajien kanssa.

Lisätiedot:
Minunkin Tampereeni
projektityöntekijä Salla Montonen
p. 040 145 9786
salla.montonen@tampere.fi

Monikulttuuriset museopalvelut turvapaikanhakijoille, kotoutujille ja monikulttuurisille yhteisöille:
museolehtori Tiina Piispanen
p. 040 801 6651
tiina.piispanen@tampere.fi

 

 

 

 

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *