Näyttelijä peilinä lastensuojelussa

23.08.2016
Kuva: Liisa Takala.
Kuva: Liisa Takala.
Kuva: Liisa Takala.

Näyttelijä peilinä lastensuojelussa on Q-teatterin yleisötyön ja Espoon lastensuojelun yhteistyöhanke, jossa näyttelijän ammattitaitoa ja tarinateatteria sekä siitä johdettuja tekniikoita on käytetty hyödyksi lastensuojelun asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa. Hankkeen tavoitteena on ollut tarkastella monipuolisesti näyttelijäntyön ja teatterillisten menetelmien soveltamista lastensuojelun tarpeisiin.

Hankkeen kesto: 1.1.2015 – 31.12.2016

Hankkeen toimialue: Espoon kaupunki

Onko hankkeessa mukana taiteen ammattilaisia?: Kyllä

Hankkeen yhteistyökumppanit: Espoon lastensuojelun ja sosiaalitoimen työntekijät (terapeutteja, sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia jne.), ammattinäyttelijät Hyvä Kätilö -tarinateatteriryhmästä sekä Q-teatteri ry.

Hankkeen rahoittajat: 2015: opetus- ja kulttuuriministeriö 20 000 e, 2016: Suomen kulttuurirahasto 25 000 e ja Taiteen edistämiskeskus 10 000 e.

Kohderyhmän kuvaus: Espoon lastensuojelun asiakkaat; nuoret, lapset sekä vanhemmat ja lastensuojelun työntekijät; lastensuojelun ammattilaiset, sosiaalityöntekijät, sijaishuollon työntekijät, sijaishuollon vanhemmat.

Lyhyt kuvaus hankkeessa tehdystä toiminnasta: Olemassaoleviin ryhmiin ja toimintamuotoihin on otettu mukaan tarinateatteria tai siitä johdettuja tekniikoita syventämään käsiteltävää asiaa, joka on ryhmä- ja/tai työyhteisökohtainen. Kohderyhminä ovat olleet mm. lyömättömän linjan miesryhmät, koulujen drop out -nuoret, alentuneen toimintakyvyn nuoret, sosiaalisesta jännittämisestä kärsivät nuoret, lastensuojelun asiakkaina olevat vanhemmat, sijaishuollon aikuiset sekä lukuiset työyhteisöt päättävistä sosiaalityöntekijöistä kasvatuslaitoksen työntekijöihin.

Toiminnan tavoitteet: Työskentelyn tarkoituksena on tehdä näkyväksi niitä tunteita ja tilanteita, joita lastensuojelun parissa toimivat kohtaavat ja jotka jäävät vaivaamaan mieltä. Näyttelijöiden avulla asiat tehdään näkyväksi ja tuetaan prosessia, jossa asioita voidaan alkaa nimetä ja käsitellä. Työskentelyn tarkoituksena on myös syventää ja mahdollistaa kommunikaatioita toimijoiden (esim. asikkaiden ja työntekijöiden) välillä.

Toiminnan tulokset ja vaikutukset: Hanke jatkuu edelleen. Toistaiseksi toiminta on saanut valtavasti positiivista palautetta kaikilta hankkeeseen osallituneilta.

Haasteet, onnistumiset ja epäonnistumiset: Toistaiseksi näyttää siltä, että rahoitusta toimialan (lastensuojelu) ulkopuolelta tarvittaisiin vielä ainakin vuosi, jotta toiminta saataisiin juurrutettua. Hankkeen jatkumisen mahdollistaminen on siis haasteista suurin. Muut haasteet liittyvät ihmistyön kysymyksiin; milloin työskentely etenee liian rajusti asiakkaan käsittelykapasitettiin nähden? Näitä pohdimme säännöllisissä työnohjauksissa ja työskentelemme jokaisessa ryhmässä koulutettujen terapeuttien kanssa, jotka aivät jätä asiakkaita tyhjän päälle, jos joku sisäinen prosessi nytkähtää käyntiin.

Jatkuuko toiminta hankkeen päättymisen jälkeen?: Kyllä, mikäli jatkorahoitusta saadaan.

Lähteet ja linkit:
Näyttelijä tuli lastensuojelun peiliksi, artikkeli Talentia-lehdessä 16.05.2016
Q-teatterin yleisötyö


Lisätietoa:
Jaana Taskinen, Q-teatterin yleisötyö, 050 536 9566, jaana.taskinen@q-teatteri.fi
Maisa Pirkkanen, perhetyön asiantuntija, Espoon kaupunki, 050 340 0488, maisa.pirkkanen@espoo.fi

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *