Sosiaalisen osallisuuden ja työllisyyden kehittämishanke KUJELMA

24.11.2016

Sosiaalisen osallisuuden ja työllisyyden kehittämishanke KUJELMA on Kainuussa sijaitsevan Suomussalmen kunnan ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kaksivuotinen hanke. KUJELMA tarjoaa työikäisille, tällä hetkellä työelämän ulkopuolella oleville henkilöille maksutonta toimintaa, jossa hyödynnetään taide- ja luontopohjaisia menetelmiä. Lähtökohtana on työllistymisen esteiden ja syrjäytymisen poistaminen. Hankkeessa järjestetään päivittäin toimintapajaa, jossa asiakas voi tehdä joko ohjattua tai omaehtoista taide- ja kädentaidollista työskentelyä.

Taide nähdään KUJELMA –hankkeessa laaja-alaisesti. Asiakkaalla ei lähtökohtaisesti tarvitse olla erityisiä taiteellisia tai kädentaidollisia kykyjä, vaan toiminta toteutetaan yksilön tarpeiden ja toiveiden mukaan. Toimintaa on mahdollista toteuttaa esimerkiksi Suomussalmen Työpalvelukeskus Miilun muissa työpajoissa (puu-, metalli- ja tekstiilipajoissa), taidepajan omissa tiloissa, yhdistysten toimintatiloissa, tapahtumissa sekä luonnossa. Yhtenä tavoitteena on tukea asiakkaiden osallisuutta ympäröivästä yhteiskunnasta ja luonnosta ja näin osallistua Suomussalmen muuhun toimintaan ja myös toteuttaa omia tapahtumia.

 

Taide- ja luontopohjainen toiminta yhdistyy KUJELMA –hankkeessa esimerkiksi luonnon- ja kierrätysmateriaalien käytössä tai luonnossa taiteen tekemisenä. Yhtenä esimerkkinä tästä on Muuttuva metsä –toimintakokonaisuus, jossa asiakkaat ja työntekijät yhdessä työskentelevät hankkeelle varatulla metsäpalstalla esimerkiksi majoja ja lyhytkestoisia installaatioita rakentaen, olioittaen ja valokuvaten. Alueelle ollaan suunnittelemassa myös yleisölle avointa elämyspolkua. Tavoitteena onkin kehittää laajempia teemoihin ja työskentelyyn liittyviä kokonaisuuksia

KUJELMAa hallinnoi Suomussalmen kunta. Hankkeen Rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Projektipäällikkönä toimii FM, taidekasvattaja Minna Saastamoinen. Taideohjaajana toimii sosionomi, kuvataiteilija ja kuvataideterapeuttisten menetelmien ohjaaja Reetta Partanen. Lisäksi hankkeessa toimii luonto-ohjaajana agrologi Kirsi Sahrman-Hauhia ja palveluohjaajana Helena Leinonen, joka ohjaa myös arjen asioita, kädentaitoja ja ruanvalmistumista. Hankkeen toiminta-aika on 1.3.2016–28.2.2018 ja rahoitus yhteensä 532 000 €.

Yhteystiedot:
Työpalvelukeskus Miilu, KUJELMA-hanke
Miilutie 5
89600 Suomussalmi
projektipäällikkö Minna Saastamoinen,
p. 044 777 3362, minna.saastamoinen@suomussalmi.fi

taideohjaaja Reetta Partanen, p. 044 777 3124
reetta.partanen@suomussalmi.fi

KUJELMA-hankkeen Facebook-sivu

Hankkeen loppujulkaisu: KUJELMA – Yhdessä tehty (2018)

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *