Kulttuurihyvinvointifoorumi 6.6.2023: keskustelijoiden ja asiantuntijoiden esittelyt
Taikusydän, Turun kaupungin kulttuurin kärkihanke ja Taiteen edistämiskeskus järjestävät yhteistyössä ensimmäisen valtakunnallisen Kulttuurihyvinvointifoorumin 6.6.2023 Turussa. Tilaisuuden teemoina ovat lasten ja nuorten hyvinvointi, kulttuurilähetetoiminnan kehittäminen, kulttuurihyvinvointipalveluiden konseptointi sekä taide mielenterveystyössä ja kokemusasiantuntijatoiminnassa.
Alla on tapahtuman teemakeskustelun osallistujien ja muiden puhujien sekä esiintyjien esittelyt.
Katso koko ohjelma tapahtuman sivulta!
Osallistujien esittelyt
Taiteilija koulussa -teemakeskustelun osallistujat:
Satu Aalto
Satu Aalto on pitkän linjan taide- ja kulttuurialan ammattilainen, joka toimii tällä hetkellä taiteilijana useissa eri yhteisöissä; mm. alakoulussa, kirjastossa ja erilaisissa ikäihmisten kohtaamispaikoissa. Kaikenikäisten ihmisten mielikuvitusta ja oivaltamisen riemua sekä iloa yhteisöön ja ympäristöön lietsova kuvallinen ja sanallinen taidetoiminta on Satua omimmillaan. Koulutukseltaan hän on valokuvaaja (BA hons) ja yhteiskuntatieteilijä (YTM). Vuosien varrella hän on lisäksi ylläpitänyt ja kartuttanut kulttuurihyvinvointia edistävää osaamistaan useiden eri täydennyskoulutusten kautta.
Jenni Honkamaa
Jenni Honkamaa on Turussa asuva ja työskentelevä tanssitaiteilija. Hän työskentelee erilaisissa rooleissa taiteen kentällä kuten koreografina, tanssijana, opettajana, fasilitoijana sekä yhteisötaiteilijana. Tällä hetkellä hän tekee töitä muun muassa projektikoordinaattorina ja yhteisötaiteilijana Reppu-tiimi-hankkeessa. Reppu-tiimi on Yli-Maarian koulussa toimiva ennaltaehkäisevä moniammatillinen tiimi, jonka tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia sekä yhteisöllisyyttä kouluympäristössä.
Tanja Kuusela
Tanja Kuusela on nuoriso-ohjaaja Salon nuorisopalveluissa. Hän on alkuvuodesta alkaen ollut mukana hankkeessa Hermannin yläkoululla koulutaiteilija Laura Sillanpään työparina. He työskentelevät yläkoulun nuorten kanssa tarkoituksena tuoda lisää viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä koulun arkeen taiteen keinoin. Hankkeen mahdollistaa Salon sivistyspalveluiden saama valtionperintö, jonka käyttötarkoituksena on lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävä ja osallisuutta tukeva taide- ja kulttuuritoiminta.
Laura Sillanpää
Laura Freya Sillanpää on nukketeatteritaiteilija, klovni ja kirjoittaja. Hän työskentelee tällä hetkellä Salon Hermannin yläkoulussa koulutaiteilijana sekä tekee töitä nukketeatteritaiteilijana yhteistyössä toisten Aura of Puppetsin jäsenten kanssa. Hän on toiminut nukketeatterin ja klovnerian parissa pitkään Ranskassa sekä viimeiset yhdeksän vuotta Suomessa mutta edelleen myös ulkomailla, mm. Ruotsissa. Taiteessa häntä kiinnostavat taiteen kyky luoda kohtaamismahdollisuuksia itsen ja toisten kanssa sekä mielikuvituksen vapaus, jonka taiteen kokeminen ja tekeminen mahdollistaa.
Panu Varstala
Panu Varstala on uusperheen isä, tanssitaiteen ja kasvatustieteen maisteri, muusikko sekä sertifioitu TRE- ja Kiskoteka-ohjaaja. Hän toimii freelancer koreografina, tanssijana, muusikkona ja kouluttajana ympäri Suomea niin teattereissa, vapaissa ryhmissä, orkestereissa, yhtyeissä kuin erilaisissa oppilaitoksissa ammattilaisten ja harrastajien kanssa niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Tällä hetkellä hän työskentelee mm. esiintyjänä ja koreografina Pentti Linkola – kaltaisemme? -esityksessä Kansallisteatterissa, Tre- ja Kiskoteka-ohjaajana ja Trash Heroes -projektin parissa. Porvoossa hän toimi Taidetutorina ennen korona-aikaa.
Laulusyli-taidetuokion esiintyjät:
Pia-Maria Björkman
Pia-Maria Björkman on musiikkipedagogi (Yamk) ja hoivamuusikko. Hän työskentelee varhaisiän musiikinopettajana musiikkiopisto Arkipelagissa. Tämän lisäksi hän työskentelee hoivamuusikkona Kotikunnas-hoivakodissa sekä Varjosta valoon -hankkeessa, jossa mm. musiikkia viedään yksinäisten ikäihmisten koteihin. Pia-Maria on mukana myös Tyksin keskolan Laulusyli-toiminnassa.
Johanna Hartikainen
Johanna Hartikainen on MuM, sairaala- ja hoivamuusikko. Hän on valmistunut vuonna 2002 Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi. Oman lapsen pitkän sairaalajakson aikana hän havahtui miettimään musiikin ja taiteen merkitystä hoitotyössä ja laitosympäristössä. Hän erikoistui Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa sairaala- ja hoivamuusikoksi vuonna 2019 ja on siitä asti työskennellyt sivutoimisesti muusikkona Tyksin vastasyntyneiden tehohoito-osaston perhehuoneissa sekä muistisairaiden, saattohoidon ja psykiatrisen sairaanhoidon osastoilla.
Sini Kunnaala
Sini Kunnaala on KM ja musiikkipedagogi (AMK). Hän työskentelee päivätyössä erityisopettajana Kaarinan kaupungilla. Hän on myös opiskellut musiikkipedagogin tutkinnon laulu pääaineenaan. Sivutoimisena muusikkona Sini on mukana Tyksissä sairaalamuusikkona Laulusyli -toiminnassa, erilaisissa kuoro- ja yhtyeprojekteissa, sekä laulunopettajana.
Taidereseptit ja kulttuurilähetteet -esitysten pitäjät:
Anna Koski
Anna Koski on Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla (KUPPI) – hankkeen projektipäällikkö. Uransa aikana hän on toiminut hyvinvoinnin kehittämisen ja johtamisen asiantuntijana niin yliopistosta, järjestöistä kuin kunnista käsin. Tällä hetkellä hänen työnantaja on Tampereen kaupunki, joskin työnkuvaan kuuluu kulttuurihyvinvoinnin palveluohjauksen kehittäminen 19 Pirkanmaan kunnan kanssa sekä hyvinvointialueen yhdyspinnalla. Koulutukseltaan hän on terveystieteiden maisteri ja sairaanhoitaja (amk).
Heli Lempa
Heli Lempa on turkulainen projektipäällikkö, joka kehittää kulttuurihyvinvointia Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeessa.
Hanna Valkeapää
Hanna Valkeapää toimii Suomen kestävän kasvun (RRP) alaisessa hankkeessa ”Monialainen Hyte-palvelukonsepti” projektiasiantuntijana. Hänen pyrkimyksenään on varmistaa Hyvinvointia edistävien palvelujen integroiminen asiakasohjaukseen niin, että järjestöjen, yhteisöjen ja kuntien palvelut saadaan järjestelmällisemmin tarjolle ja yhteisten asiakkaiden käyttöön. Kulttuurin kokemukset ja taiteen tekemiseen osallistuminen tuovat tunnetusti sisältöä elämään ja tukevat siten hyvinvointia ja parhaassa tapauksessa ehkäisevät sairastavuutta ja syrjäytyneisyyttä.
Kulttuurihyvinvointipalveluiden konseptointi -teeman esiintyjät:
Kirsi Siltanen
Kirsi Siltanen tarkastelee kulttuurihyvinvointia hallintotieteilijän otteella. Hän arvioi, selvittää ja kehittää mm. kulttuurihyvinvoinnin hankkeita, rakenteita, palvelu- ja ohjausmalleja ja seurantaa rakentaen samalla ymmärrystä kulttuurihyvinvoinnin ja muiden alojen välillä. Hän toimii asiantuntijana aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:llä.
Sanna Meska
Sanna Meska on Läntinen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja. Koulutukseltaan hän on tanssitaiteen maisteri, fysioterapeutti ja taidehallinnon johtaja. Hänellä on laaja-alainen työkokemus taidealan työelämästä.
Annastiina Love
Annastiina Love toimii Läntinen tanssin aluekeskuksella Vastaavana Tanssikummina® ja Tanssikummina®. Hän on monimuotoisesti tanssin ja liikkeen keinoin toimiva tanssitaiteilija. Hänellä taustallaan koulutusta tanssista, kulttuurihyvinvoinnista, fysioterapiasta, tanssi-liiketerapiasta ja joogasta.