Pirkanmaa on kulttuurihyvinvoinnin suunnittelun edelläkävijä

28.07.2017

Maamme ensimmäinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on valmistunut laajana yhteistyönä. Sitä olivat vauhdittamassa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Taiteen edistämiskeskus. Jokaiselle pirkanmaalaiselle suositellaan taiteeseen ja kulttuuriin osallistumista vähintään 100 minuutin ajan viikossa.

Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma valmistui kesäkuussa 2017.

 

Edellytyksiä kulttuurihyvinvoinnille tuottaa iso joukko toimijoita: valtio, kunnalliset kulttuuripalvelut, taiteen ammattilaiset, kolmas sektori, yksityinen sektori, oppilaitokset, seurakunnat, vapaaehtoiset, järjestöt ja sosiaali- ja terveysalan toimijat. Tavoitteena on tarjota kaikille tasavertaiset mahdollisuudet osallistua taide- ja kulttuuripalveluihin – ja myös toteuttaa itseään taiteen ja kulttuurin keinoin.

”Pirkanmaalla on tehty uraauurtavaa työtä kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi. Nyt hyväksytty suunnitelma antaa vahvan pohjan ponnistaa eteenpäin. Se antaa eväitä vastaavaan suunnitelmalliseen etenemiseen myös muualla maassa. Taike on mielellään jakamassa kerääntynyttä tietotaitoaan suunnitelmia tehtäessä”, toteaa Taiken johtaja Minna Sirnö.

”Tuleva maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteita ja sen myötä myös eri toimijoiden työnjako pitää järjestää tarkoituksenmukaisesti”, Sirnö jatkaa. Pirkanmaalle ehdotetaan alueellisen kehittämisfoorumin perustamista.

Nyt hyväksytyn suunnitelmana tavoite on mahdollistaa kulttuuristen oikeuksien toteutuminen kaikille pirkanmaalaisille ja siten kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Suunnitelma tukee sekä päätöksentekoa että käytännön toimintaa. Se on osa Pirkanmaan terveyden edistämisen työtä, jossa kaikki alueen kunnat ovat mukana.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote suunnitelmasta

Pirkanmaan_kulttuurihyvinvointisuunnitelma (pdf)

Lisätietoja:
Arttu Haapalainen
Läänintaiteilija, taide ja hyvinvointi
Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaan toimisto
p. 0295 330 843
arttu.haapalainen@taike.fi

Maarit Varjonen-Toivonen
terveyden edistämisen ylilääkäri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
(03) 311 66541  /  050 5744 950
maarit.varjonen-toivonen@pshp.fi