Taidetta, demokratiaa, kulttuuria ja hyvinvointia SuomiAreena -festivaalilla 25.6.-28.6.2024

17.06.2024
SuomiAreenan yleisöä vuonna 2023. Kuva: Juha-Matti Tenhunen.

Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena järjestetään Porissa heti juhannuksen jälkeisellä viikolla 25.–28.6.2024. SuomiAreenan ohjelma rakentuu Porin keskustassa seitsemällä lavalla käydyistä yhteiskunnallisista keskusteluista sekä festivaaliviikon muusta ohjelmasta. Porin torin tuntumaan levittäytyy myös laaja Kansalaistori, jossa voit tutustua tapahtumassa mukana olevien toimijoiden esittelypisteisiin ja pysähtyä juttelemaan tuttujen ja uusien ihmisten kanssa. Kaikki SuomiAreenan sisällöt ovat kävijöille ilmaisia.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Porissa tai katsoa lähes kaikki keskustelut suorana tai tallenteena MTV Katsomossa.

SuomiAreena -tapahtuman järjestävät yhdessä MTV ja Porin kaupunki.

Lue tarkemmin tapahtuman ohjelmasta SuomiAreenan sivuilta.

Kokosimme yhteen kulttuuriteemaisia keskusteluja ja muuta ohjelmaa SuomiAreenan ohjelmasta.


Kulttuuriteemaisia keskusteluita  ja muuta ohjelmaa SuomiAreenalla (saat lisätietoa keskustelusta klikkaamalla keskustelun nimeä):

 

Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys?

25.6.2024 klo 17–17:45 Eetunaukion lava, Itäpuisto 4

Kulttuuri, liikunta ja sosiaalisuus ovat kuuluneet ihmiskuntaan jo aikojen alusta. Olemmeko nyt hautaamassa kokonaisvaltaisen ihmisyyden? Keskustelussa etsitään ratkaisuja hyvään elämään ja demokratian vahvistamiseen. Lavakeskustelun jälkeen siirrymme puheista tekoihin ja lähdemme hyvinvointikävelylle toimittaja Jussi Paasin johdolla.

Järjestäjät: Suomen Olympiakomitea, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Kulttuurihyvinvointipooli


Ihmisyyden iltarasti -kävelykierros

25.6.2024 klo 17:45-18:15

Antaudu paikallisoppaan vietäväksi ja liity vapaamuotoiseen keskusteluun! Kävelemme toimittaja Jussi Paasin johdolla läpi Porin merkittävimmät kulttuuri- ja liikuntakohteet. Ihmisyyden iltarasti -kierros starttaa klo 17.45 Eetunaukion lavalta ja huipentuu Porin Ässien ensi kevään mestaruusjuhlapaikalle noin klo 18.15. Kävelykierros on jatkoa Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys? -keskustelulle.

Järjestäjät: Suomen Olympiakomitea, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Kulttuurihyvinvointipooli


Teollisuuskulttuuri vai kulttuuriteollisuus?

25.6.2024 klo 10:00-10:45, Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7

Uudistuva teollisuus/vihreä siirtymä vai kulttuuri ja siihen perustuva veto- ja pitovoima? Ovatko teemat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa? Teollisuuden uudistumista ja vihreää siirtymää tukevat ratkaisut kehittävät erityisesti kaupunkien elinvoimaa, kilpailukykyä sekä taloudellista kestävyyttä. Kulttuurilla kehitetään erityisesti veto- ja pitovoimaa sekä tuetaan alueen asukkaiden hyvinvointia ja viihtyisyyttä. Onnistutaanko erikseen vai yhdessä? Tule kuulemaan ja antamaan äänesi!

Järjestäjä: Kasvukaupungit-verkosto


Tiede, taide, uskonnot ja alkuperäiskansat sekä viisaus – Olli-Pekka Heinosen juhlakeskustelu

25.6.2024 klo 14:00-14:45, Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7

Ihmiskunta näyttää flirttailevan katastrofaalisen tuhon reunalla. Ilmastomuutos, ydinaseuhka ja niukat luonnonvarat luovat jännitteitä kansakuntien välillä. Mistä löytyy viisautta tämän kehityksen kääntämiseen, ja mikä on sivistyksen tehtävä tällaisten haasteiden edessä? Mikä on tieteen, taiteen, katsomusten ja alkuperäiskansojen viisauden merkitys? Keskustelu juhlistaa Olli-Pekka Heinosen 60-vuotispäivää ja on yksi Sivistyksen teemavuoden tapahtumista.

Järjestäjä: Kvs-säätiö


Luxuspalvelu vai portti takaisin yhteiskuntaan?

25.6.2024 klo 17:00-17:45, Vaakunan lava, Gallen-Kallelankatu 7

Porttiteatterin, vapautuvien vankien ja teatteriammattilaisten yhteisöteatterin, dokumentaariset esitykset voidaan nähdä yhteiskunnallisina puheenvuoroina, joissa maailmaa tarkastellaan vankilasta vapautuneiden silmin. Tilaisuudessa näet otteita menneistä dokumentaarisista esityksistä.

Keskustelemassa Porttiteatterin esiintyjät sekä sen perustajat ja taiteelliset vastaavat.

Järjestäjä: Porttiteatteri


Lukemisen juhla

26.6.2024 klo 16:30-18:30, Porin pääkirjasto, Gallen-Kallelankatu 12

Tervetuloa kaikelle kansalle avoimeen Lukemisen juhlaan! Tule innostumaan lukemisesta ja kirjoista: tapahtuma tarjoaa kirjailijahaastatteluita, kirjavinkkejä tunnetuilta henkilöiltä, aikuisten satutunnin ja paljon muuta. Kesäistä tarjoilua 100 ensimmäiselle osallistujalle! Tilaisuutta ei striimata.

Järjestäjät: Sanasto, E-kirjasto/Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura


Taiteella totalitarismia vastaan

26.6.2024 klo 18:00-18:45, Kaupungintalon pihan lava, Hallituskatu 12

Sota Ukrainassa jatkuu jo kolmatta vuotta. Samalla Putin on ajanut Venäjällä opposition ja sananvapauden ahtaalle. Toisinajattelijoiden on vaikea saada viestiään esille, ja kun demokratian pohja rapautuu, taidekin alistetaan osaksi autoritaarisia rakenteita.

Ihmisoikeuskeskuksen ja Taiteen edistämiskeskuksen järjestämä keskustelu keskittyy venäjänkielisten taiteilijoiden ja journalistien vapauteen. Jos taide ja vapaa media ovat keinoja vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa, miten voimme tukea niitä?

Järjestäjät: Taiteen edistämiskeskus, Ihmisoikeuskeskus


Taide kuuluu kaikille!

26.6.2024 klo 20:00-20:45, Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7

HOP!fest – uusi kansainvälinen katutaidefestivaali esittäytyy! Luvassa sirkusta, akrobatiaa ja maistiaisia festivaalin ohjelmasta. Esiintymässä mm. Sweden’s Got Talent -voittaja Charlie Caper ja muita festivaalin huippuesiintyjiä. Tulkkaus kolmelle kielelle.

Järjestäjä: Rakastajat-teatteri


HOP!fest esittäytyy: Risky Business katusirkusduo (UK/Aus)

27.6.2024 klo 12:00-12:45, Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7

Risky Business! on esitys, jota tähdittävät Natasha McGhie ja Corey Pickett. Eri puolilta maapalloa tulevat jonglöörit kohtaavat luodakseen katusirkusesityksen, joka on täynnä hupailua ja hämmästyttäviä temppuja.

Järjestäjä: Rakastajat-teatteri


HOP!fest esittäytyy: Silent Show

27.6.2024 klo 14:00-14:45, Vaakunan lava, Gallen-Kallelankatu 7

Tämä on äänekkäin hiljainen esitys, minkä tulet koskaan näkemään. Ilahduttava sekoitus energisyyttä, sarjakuvamaista fyysistä komediaa ja sirkustemppuja; ja tämä kaikki jazzahtavan electro swing -musiikin tahdittamana! Corey Picket johdattaa sinut ei-niin-hiljaiselle matkalle oivallisine taitoineen, sensaatiomaisine hullutuksineen, hämmästyttävine koordinaatiokykyineen ja övereine ilmeineen.

Järjestäjä: Rakastajat-teatteri


HOP!fest esittäytyy: Simon Llewellyn & Circus Simon

27.6.2024 klo 17:00-17:45, Rannan lava, Eteläranta

Circus Simon on esiintynyt 25 vuoden ajan yli 20 maassa, aina Englannin aatelisista Euroopan kabaree-yleisöille ja jordanilaisten pakolaisleirien lapsille. Mikään esiintymispaikka ei ole liian pieni, mikään yleisö ei ole liian iso! Hän on syntyjään Pohjois-Irlannista, mutta asuu nykyään Tampereella.

Järjestäjä: Rakastajat-teatteri


Lisäksi voit tulla tapaamaan Kansalaistorille 25.6.–27.6. klo 10–17 ja 28.6. klo 10–15 Tanssin aluekeskusten edustajia Yrjönkadun ja Eetu Salinin aukion risteyksen kupeeseen paikalle nro 40.