Taidetutka-verkkolehden seitsemännen numeron teemana on suomalaisen outsider-taiteen ajankohtaiset ilmiöt ja haasteet

03.11.2020

 

Taidetutka on vuonna 2017 perustettu verkkolehti, joka luotaa taiteen uusia merkityksiä. Lehden seitsemännen numeron teemana on outsider-taide. Lehti on syntynyt halusta nostaa esiin taiteen ja kulttuurin uusia rajapintoja, esitellä kiinnostavia toimijoita, tekoja ja ilmiöitä, jotka usein jäävät pinnan alle.

 

Ulkopuolella vai sisäpuolella?

Mitä on outsider-taide Suomessa vuonna 2020? Taidetutkan outsider-taiteen teemanumerossa paneudutaan taiteenalan ajankohtaisiin ilmiöihin ja haasteisiin. Mukana on kuulumisia erityistaiteen, ITE-taiteen ja potilastaiteen saralta, kuin myös näiden ulkopuoleltakin.

Vaikka outsider-taiteilijat ovat edelleen lähtökohtaisesti virallisen ja koulutetun taidemaailman ulkopuolella, ovat äänenpainot yhdenvertaisen taiteen puolesta vahvistuneet. Viime vuosina suomalaista outsider-taidetta on viety maailmalle interaktiivisena, VR-laseilla katseltavana videokokemuksena. Palaute maailmalta on ollut innostunutta.

 

Outsider-taiteilijan urapolku

Lehden seitsemännen numeron päätoimittajana toimii FM, outsider-taiteen läänintaiteilija (Taiteen edistämiskeskus) Esa Vienamo.

– Lehden yhtenä tavoitteena on herättää mielenkiintoa monille melko tuntematonta taiteenalaa kohtaan. Outsider-taiteen juuret ovat 1900-luvun alun psykiatristen hoitolaitosten potilastaiteessa. 2020-luvulle tultaessa taiteenalasta on kasvanut läntisille taidemarkkinoille uusi menestyvä kategoria. Kuitenkin niin Suomessa kuin muuallakin voi outsider-taiteilijan urapolulla olla edelleen monenlaisia esteitä ja haasteita.

Uusimman Taidetutkan kirjoitusten takana on monipuolinen ja laaja-alainen tekijäjoukko. Lehden hallinnoinnista vastaa Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry.

Tervetuloa Taidetutkan pariin: www.taidetutka.fi

 

 

Lisätietoja:
Anna-Mari Rosenlöf
erityisasiantuntija, projektipäällikkö
Taikusydän – taiteen ja hyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste, Turun ammattikorkeakoulu
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi
p. 050 5985257