Tasavertaisina taiteen äärellä – Kulttuurihyvinvointifoorumissa jaettiin hyviä kokemuksia ja toimintamalleja

14.06.2023
Kulttuurihyvinvointifoorumin yleisöä.

 

Taikusydän, Turun kaupungin kulttuurin kärkihanke ja Taiteen edistämiskeskus järjestivät yhteistyössä ensimmäisen valtakunnallisen Kulttuurihyvinvointifoorumin 6.6.2023 Turussa.

Tapahtuman aamupäivän osuus striimattiin ja tallennettiin. Tallenteen voi katsoa kahdessa osassa. Ensimmäinen osa sisältää foorumin avauksen, Laulusyli-esityksen sekä Taiteilija koulussa -teemakeskustelun. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä (YouTube).

Toinen osa sisältää kulttuurilähetteeseen ja taidereseptiin sekä kulttuuripalveluiden palveluvalikoimaan liittyvät esitykset. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä (YouTube).

Tekstitetyt tallenteet päivitetään myöhemmin Taikusydämen YouTube-kanavalle, jossa ne korvaavat nykyiset tallenteet.

Maksuttoman tapahtuman aamupäivän osuutta seurattiin etänä 45 eri yhteyden päästä ja paikan päällä tapahtumassa oli mukana noin 115 osallistujaa.

 

Paneelin keskustelijat puhuvat yleisölle.
Kulttuurihyvinvointifoorumin paneelikeskustelu.

 

Tärkeintä on toisen ihmisen kohtaaminen

Kun puhutaan kulttuurista, puhutaan ihmisyyden ytimestä ja omana itsenä olemisesta. Miten tuetaan sitä, että jokainen pääsisi kulttuuripalveluiden pariin? On huolehdittava, että kulttuuri ei jää vain kuntien asiaksi ja luotava jo hyvinvointialueiden alkuvaiheessa toimintamallit kulttuurihyvinvoinnin tuomiseksi mukaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Kulttuurihyvinvointifoorumin avasi näillä tärkeillä huomioilla Elina Rantanen, hyvinvoinnin apulaispormestari ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Turun kaupungilta.

Taiteilija koulussa -teemakeskustelussa Satu Aalto, Jenni Honkamaa, Tanja Kuusela, Laura Sillanpää ja Panu Varstala totesivat yhdeksi tärkeimmistä asioista työssään toisen ihmisen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen. Kouluissa koulutaiteilija voi olla se, joka antaa lapsille ja nuorille aikaa ja kasvua tukevaa kannustavaa henkilökohtaista huomiota. Taiteen keinoin voidaan tarjota mahdollisuus oppia vaikkapa käsillä tekemisen taitoja, jotka eivät ole enää nykyään kaikille nuorille tuttuja.

Toisen ihmisen kohtaamisen merkityksen toivat esille myös aamupäivän taidetuokion Laulusylissä-kolmikon esiintyjät. Pia-Maria Björkman, Johanna Hartikainen ja Sini Kunnaala järjestävät lauluhetkiä TYKSin vastasyntyneiden teho-osaston keskolassa, missä vanhemman ja lapsen luokse meneminen vaatii tutustumista ja tunnustelua herkässä tilanteessa.

 

Resepti, lähete, seteli, kortti? – toimintamalleja erilaisiin tarpeisiin

Tauon jälkeen Liisa Laitinen, kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija Turun ammattikorkeakoulusta, esitteli vuoden 2023 alussa käynnistynyttä kansainvälistä Arts on Prescription in the Baltic Sea Region -tutkimus- ja kehittämishanketta, jossa kehitetään taidereseptimallia ja sen arviointia. Hankkeessa on mukana on kolmetoista partneria seitsemästä eri maasta. Hankkeessa taidereseptitoiminnan arvioinnissa hyödynnetään laadullisia, määrällisiä ja taidelähtöisiä menetelmiä ja tulokset ovat vapaasti hyödynnettävissä hankkeen päättymisen jälkeen.

Anna Koski kertoi Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla eli KUPPI-hankkeesta. Hankkeessa on yhteistyökumppaneina 19 Pirkanmaan kuntaa sekä osatoteuttajana Pirkanmaan hyvinvointialue. Kunnat ovat keskenään eri kokoisia ja resurssit vaihtelevat, joten kulttuurihyvinvoinnin toimintamallien ja kohderyhmien määrittely on yksilöllistä. Palveluvalikoiman suunnittelun tueksi tarvitaan tietopohjan vahvistamista ja poikkihallinnollista yhteistyötä.

”Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjausta tulee johtaa, jotta sillä voidaan edistää kuntalaisten hyvinvointia sekä kaventaa terveyseroja vaikuttavasti ja kestävästi”, Koski totesi esityksessään.

Puhutaanko jatkossa kulttuuriresepteistä tai -lähetteistä vai pitäisikö mallit nimetä joksikin muuksi? Miten lähete- ja palveluohjauksen käytännöt saadaan toimiviksi, jotta hyvinvointialueen henkilöstö ei kuormitu? Kulttuuri- ja hyvinvointilähetteistä käyttivät puheenvuoron Heli Lempa, Kulttuurin kärkihankkeen projektipäällikkö Turun kaupungilta sekä Hanna Valkeapää, Monialainen HYTE-palvelukonseptin projektiasiantuntija Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.

Kirsi Siltanen, asiantuntija MDI:ltä toi esille kulttuurihyvinvointipalveluiden konseptoinnin moninaisuutta Turun kaupungissa korteista erilaisiin teknisiin ratkaisuihin sekä kysymyksen palveluiden arvoperustasta. Kulttuuri ei erottele, mutta on mietittävä, millaisin perustein palveluita voidaan rajata ja kohdentaa tarpeiden mukaan erilaisille kohderyhmille.

Kaikki osaavat tanssia ja Tanssikummi®-toimintaan voi osallistua jokainen keho. Läntinen tanssin aluekeskus ja Tanssikummi®-toiminta tulivat tutuksi toiminnanjohtaja Sanna Meskan ja Vastaavan Tanssikummin Annastiina Loven esityksessä. He muistuttivat, että laadukkaan, hyvinvointia lisäävän toiminnan lähtökohtana on toimiva ja testattu kulttuurihyvinvointipalvelu. Prosessien kuvaaminen, hyvin valmistellut mallit sekä taiteilijoiden ja organisaatioiden kouluttaminen palvelun käyttöön on keskeistä. Taidetoiminta tarjoaa osallisuuden kokemuksia ja yhteisöllisyyttä, mutta edellyttää myös pitkäjänteistä työtä yksilöiden ja ryhmien kanssa.

Foorumin iltapäivä sisälsi myös Kokemusasiantuntija taiteen keinoin -esityksen ja -keskustelun. Taiteen Sulattamon kokemusasiantuntijakoulutuksen ryhmissä taidetta hyödynnetään tukemassa mielenterveystoipujan kokemuspuheenvuoroa ja vaikeiden elämänkokemusten julkituomista. Foorumi päättyi Tanssikummin liikkeelliseen musiikkituokioon, joka muistutti lempeän liikkeen hyvää oloa ja palautumista edistävistä vaikutuksista.

 

Kulttuurihyvinvointitreffit

Voit tutustua Kulttuurihyvinvointitreffit-Padletin satoon PDF-koosteena. Huomaa, että PDF-koosteessa teksti on jaettu kahteen palstaan. Lukusuunta sivuittain on seuraava: lue vasen palsta ensin. Teksti jatkuu saman sivun oikealla palstalla,  jonka jälkeen teksti jatkuu seuraavan sivun vasemmalla palstalla. PDF ei ole kaikilta osin saavutettava, ota yhteyttä taikusydan@turkuamk.fi, jos tarvitset tietoja saavutettavassa muodossa.