Tutkittua tietoa taiteen hyvinvointivaikutuksista

06.09.2017

Taikusydämen uusi julkaisu kokoaa yhteen tutkittua tietoa taiteen hyvinvointivaikutuksista. Eri tutkimuksissa taiteen on havaittu parantavan hoitotuloksia, vähentävän fyysisiä ja psykologisia oireita sekä vaikuttavan positiivisesti hoidon laatuun ja hoitohenkilökunnan työhyvinvointiin. Yhteisöllinen ja osallistava taiteellinen toimita voi myös tarjota osallistujille kokemuksia nähdyksi, kuulluksi sekä arvostetuksi tulemisesta.

Vaikuttavaa? Taiteen hyvinvointivaikutusten tarkastelua kokoaa ja tiivistää tutkimustietoa, jotta se olisi mahdollisimman monen aihepiiristä kiinnostuneen hyödynnettävissä.

– Taiteen hyvinvointivaikutukset tunnustetaan nykyään laajalti ja tutkimusta on tehty runsaasti. Tieto on kuitenkin hajallaan ja vaikeasti hyödynnettävissä. Niillä, jotka päättävät hyvinvointia edistävän taidetoiminnan järjestämisestä, on harvoin aikaa perehtyä laajoihin ja yksityiskohtaisiin tutkimuksiin, katsauksen kirjoittaja Liisa Laitinen Taikusydän-hankkeesta kuvailee tutkimuksen lähtökohtia.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia jokapäiväisessä elämässä

Taiteen vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi suhteessa fyysiseen ja koettuun terveyteen, subjektiiviseen hyvinvointiin, elämänlaatuun ja mielenterveyteen. Katsauksessa tarkasteltujen tutkimusten mukaan osallistuminen taide- ja kulttuuritoimintaan voi tarjota mahdollisuuksia edistää hyvinvointia ja terveyttä holistisella tavalla jokapäiväisessä elämässä.

– Kyseessä on moninainen ilmiö, jonka tutkimus levittäytyy usealle tieteenalalle. Kaikki tutkimustieto ei ole yksiselitteistä, ja myös lisää tutkimusta tarvitaan, Laitinen summaa aiheen moniulotteisuutta.

Julkaisu on vapaasti ladattavissa pdf-muodossa Turun ammattikorkeakoulun LOKI-julkaisukaupasta oheisesta linkistä: http://julkaisumyynti.turkuamk.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&groupID=269&action=viewPromotion&itemcode=9789522166159

 

Lisätietoja:

Liisa Laitinen
projektisuunnittelija
Taikusydän-hanke
Turun ammattikorkeakoulu
puh. 050 468 7263
liisa.laitinen@turkuamk.fi

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *