Taide ja kulttuuri hyvinvoinnin ja terveyden tukena, kooste Kansalaisinfon tilaisuudesta 29.11.2019

03.12.2019
Kuva: Lasten ja nuorten säätiö.

Taide ja kulttuuri hyvinvoinnin ja terveyden tukena – Miten päästä tutkimuksesta käytäntöön?

Arkadia-seura, Eduskunnan Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmä sekä valtakunnallinen taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyspiste Taikusydän järjestivät perjantaina 29. päivä marraskuuta 2019 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa aamupäivätilaisuuden, jossa  esiteltiin hiljattain julkaistun Maailman terveysjärjestö WHO:n laajaa tutkimusraporttia taiteen ja kulttuurin vaikutuksista hyvinvointiin.

Raportin mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että taidetoimintaan osallistuminen auttaa parantamaan terveyttä ja hyvinvointia, ehkäisee ja hoitaa lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia sekä auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa.

Lisäksi tilaisuudessa esiteltiin raportin politiikkasuosituksien toteuttamista Suomessa poikkisektorisena sote- sekä taide- ja kulttuurialan välisenä yhteistyönä. Painotuksena oli esitellä toimintaa, joka olisi pitkäkestoista ja juurtunut osaksi eri toimijoiden perustyötä.

Tilaisuuden avasi Arkadia-seuran puheenjohtaja Pekka Aittakumpu (kesk.), joka toi avauspuheenvuorossaan esiin luovan toiminnan, lukemisen, taiteen ja kulttuurin merkityksen erityisesti lasten kasvuun ja kehitykseen.

Taiteen, terveyden ja hyvinvoinnin yhteyksiä on tutkittu jo 30-40 vuoden ajan. Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija Liisa Laitinen Taikusydämestä esitteli raportin keskeisimmät tutkimustulokset sekä nosti esiin muutamia esimerkkejä niistä.  Liisa Laitisen esityksen löydät tästä linkistä: Mitä tiedämme taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista tutkimusten valossa.

Kuva: MEKA TV on satakuntalainen toimijaverkosto sekä kaikille avoin oppimisympäristö, jossa tekijät saavat toteuttaa ja tuottaa itse omia elokuviaan, ottaa kantaa ja saada äänensä kuuluviin elokuvan ja teatterin kautta. Toiminta tavoittaa erityisesti erityisryhmiä. Yhteistyössä Satakunnan Elävän Kuvan Keskus SEKK.

Projektipäällikkö, kulttuurihyvinvoinnin erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf Taikusydämestä kertoi raportin politiikkasuositusten soveltamisesta Suomessa. Anna-Mari Rosenlöfin esityksen löydät tästä linkistä: Tutkimuksesta ja suosituksista kaytantöön.

Asiantuntija Anna Jussilainen Lasten ja nuorten säätiöstä kertoi nuorten syrjäytymisen ehkäisystä taidetoiminnan avulla sekä miten Lasten ja nuorten säätiön hankkeiden toiminta on juurtunut osaksi käytäntöä. Anna Jussilaisen esityksen löydät tästä linkistä: Lasten ja nuorten säätiö.

Suunnittelija Jaana Ylänen, Tampereen kaupungista esitteli Tampereen kaupungin ikäihmisten museolehtoritoimintaa sekä neuvolan kulttuurilähetemallia. Jaana Yläsen esityksen löydät tästä linkistä: Ikäihmisten museolehtori ja Kulttuurilähete.

Aluesuunnittelija Auli Suorsa Pohjois-Pohjanmaan liitosta kertoi Pohjois-Pohjanmaan kumppanuustyöstä kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi maakunnan alueella. Auli Suorsan esityksen löydät tästä linkistä: Pohjois-Pohjanmaa_POPkulta.

Tilaisuuden päätti Eduskunnan Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sdp) seminaarin antia kokoava puheenvuoro. Mäkisalo-Ropponen korosti puheenvuorossaan sektorirajojen ylittävää yhteistyötä ja yhdessä tekemisen oppimista. Mäkisalo-Ropposen seminaarista kirjoittaman Savon Sanomien blogin voit lukea tästä linkistä.

Tilaisuuden tallenteen voit katsoa Arkadia-seuran Facebook-sivuilta.

Lisätietoa:

Anna-Mari Rosenlöf
projektipäällikkö, Taikusydän
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi
p. 050 5985 257