Taikusydän-alueverkostot kokoavat yhteen kulttuurihyvinvoinnin kehittäjiä kymmenessä maakunnassa

14.02.2018

Taikusydämen kolmas toimintavuosi käynnistyi iloisilla uutisilla: kuuden Taikusydän-alueverkoston kanssa suunniteltu Kulttuurisote-hanke sai rahoituksen Taiteen edistämiskeskukselta. Hanketta koordinoi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Pohjois-Savon lisäksi Kultturisotessa ovat mukana Etelä-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto ja Pirkanmaan liitto, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea (Kymenlaakso) sekä Turun kaupungin hyvinvointitoimiala (Varsinais-Suomi).

Maakuntien yhteisessä hankkeessa selvitetään, miten taide- ja kulttuurilähtöiset hyvinvointipalvelut voidaan kirjata maakuntien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuotantoa ohjaaviin asiakirjoihin. Tavoitteena on myös lisätä yleistä tietoutta ja johtavien viranhaltijoiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ymmärrystä taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista esimerkiksi ikääntyvien, pitkäaikaissairaiden tai muutoin heikossa asemassa olevien arjessa. Kulttuurisote-hanketta johtaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiriin perusterveydenhuollon ylilääkäri Pekka Puustinen ja koordinoinnista vastaa Mervi Lehmusaho Pohjois-Savon liitosta.

Taikusydän-alueverkostot tekevät alueillaan arvokasta työtä taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutusten edistämiseksi. Alueverkostojen tehtävänä on kehittää ratkaisuja taiteen ja hyvinvoinnin yhteyksiä hyödyntävien palveluiden pysyvään rahoittamiseen ja tuottamiseen. Alueverkostotoimintaa kehitetään yhteistyössä Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry:n kanssa.

Mitä Taikusydän-alueverkostoille kuuluu vuoden 2018 alussa?

Kymenlaakso

Kymenlaakson Taikusydän-alueverkoston vetäjä Piia Kleimola (piia.kleimola@toimintavoima.fi) edustaa verkostoa 15.3. Kotkan Muisti & mieli -messuilla, jossa Piialla on puheenvuoro kulttuurin merkityksestä hyvinvoinnin tukemisessa sekä esittelypöytä. Tapahtuman järjestävät Kouvolan seudun Muisti ry ja Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry. Tapahtuma on suunnattu kaikille aivoterveydestä kiinnostuneille. Lisätietoa: https://kakspy.com/wp-content/uploads/2017/05/Muisti-ja-Mieli-messut-ilmoitus.pdf

Pirkanmaa

Pirkanmaan alueverkostoa koordinoivalla Kulttuurikeskus PiiPoolla on ollut käynnissä %Taidetta hanke, jossa on mukana yhteensä 14 kulttuuri- ja sote-alan kumppania. Hankkeessa kehitettyjen strategisten ankkureiden työstäminen jatkuu vuonna 2018. Myös ruohonjuuritasolla toiminta etenee: lähes kaikilla kumppaneilla yhdessä kehitetty taidetoiminta jatkuu tänä vuonna sosiaali- ja terveysalan toimijoiden omalla rahoituksella. Toimintavoluumi on monella hankerahoituksen loputtua pienempi, mutta yhteistyö jatkuu ja taidetoimintaan ohjataan pysyvää resurssia. Pirkanmaan Taikusydän-alueverkoston yhteyshenkilönä toimii toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu Kulttuurikeskus PiiPoosta, pilvi.kuitu@kulttuuripiipoo.fi.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen Varavoimaa-verkoston vuoden 2018 teema on vaikuttaminen. Verkostolaisia on mukana Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen Kulttuurihyvinvointi-työryhmässä sekä Kulttuurisote-hankkeen sidosryhmätyössä. Varavoimaa-verkoston suunnitelmissa on myös järjestää keväällä suurempi yhteistapaaminen kaikille kulttuurihyvinvoinnista kiinnostuneille tahoille Varsinais-Suomessa. Varavoimaa-alueverkoston yhteyshenkilönä toimii tuottaja Riikka Campomanes Läntisen tanssin aluekeskuksesta, riikka.campomanes@l-tanssi.fi.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan Taikusydän-alueverkoston tavoitteena on luoda kontakteja eri toimijoiden välille, lisätä tietoisuutta taiteesta ja kulttuurista osana hyvää elämää, kehittää terveyttä ja hyvinvointia edistäviä taide- ja kulttuuripalveluja sekä kulttuurin saavutettavuutta. Verkosto jakaa tietoa, kokemuksia ja osaamista sekä ylläpitää keskustelua alan keskeisistä kysymyksistä.

Alkuvaiheessa verkoston erityisen huomion kohteena on ollut sote-uudistus ja sen vaikutukset terveyttä ja hyvinvointia edistävien taide- ja kulttuuripalvelujen tulevaisuuteen. Myös taiteen ammattilaisten työhyvinvointi on noussut verkoston tärkeäksi puheenaiheeksi. Verkosto suunnittelee laajempaa yhteistyöseminaaria loppuvuodelle 2018 Joensuussa. Yhteyshenkilönä toimii Taiteen edistämiskeskuksen yhteisötaiteen ja osallistavien menetelmien läänintaiteilija Merja Pennanen, merja.pennanen@taike.fi.

Etelä-Savo

Etelä-Savon Taikusydän-alueverkostoa koordinoiva Hyvinvointia kulttuurista Etelä-Savoon -hanke työstää parhaillaan maakunnallista kulttuurihyvinvointisuunnitelmaa, jossa pyritään löytämään uudenlaisia ratkaisuja taide- ja kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen organisointiin ja rahoittamiseen. Hanke järjestää maaliskuussa Juvalla kuusi kaikille avointa teematyöpajaa, joihin toivotaan mukaan taiteen ja hyvinvoinnin asiantuntijoita sekä kaikkia taiteen hyvinvointivaikutuksista kiinnostuneita. Työpajojen teemat ja ajankohdat ovat:

  • Kulttuuriympäristöt ja julkinen taide 6.3. klo 13-16
  • Erityistä tukea tarvitsevat 9.3. klo 9-12
  • Koulutus ja tutkimus 12.3. klo 13-16
  • Työikäiset 15.3. klo 13-16
  • Lapset ja nuoret 19.3. klo 13-16
  • Ikääntyneet 21.3. klo 13-16

Lisätietoja työpajoista ja työpajoihin ilmoittautuminen: http://www.es2019.fi/tyopajat

Lisätietoa kulttuurihyvinvointisuunnitelmasta ja Hyvinvointia kulttuurista Etelä-Savoon -hankkeesta: http://www.esavo.fi/hyvinvointia-kulttuurista-etela-savoon sekä hankkeen koordinaattorilta Taru Tähdeltä: taru.tahti@esavo.fi. Taru Tähti toimii myös Etelä-Savon Taikusydän-alueverkoston yhteyshenkilönä.

Länsi-Suomi

Taikusydämen Länsi-Suomen alueverkosto käsittää toimijoita kolmesta maakunnasta: Etelä-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta. Verkosto on kaksikielinen. Verkostoa koordinoiva Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja-hanke järjesti Seinäjoella 30.1. päätösseminaarinsa teemalla Osallisuus ja kulttuuri. Seminaarin puhujien esitykset sekä paljon muuta kiinnostavaa materiaalia löytyy hankkeen materiaalipankista osoitteesta http://www.epliitto.fi/materiaalipankki . Samasta paikasta voit myös ladata myös hankkeen tuoreen julkaisun Enemmän hyteä, vähemmän sotea / Mera välfärd, mindre sjukvård. Taikusydän-alueverkoston yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Esa Vienamo Etelä-Pohjanmaan liitosta: esa.vienamo@etela-pohjanmaa.fi.

Satakunta

Taikusydämen tuoreimmasta alueverkostosta voit lukea lisää täältä: https://taikusydan.turkuamk.fi/yleinen/taikusydan-alueverkosto-satakuntaan/.

Pohjois-Savo

Pohjois-Savon alueverkostoa koordinoi Itä-Suomen Hyvinvointivoimalan kehitysjohtaja Eeva Mäkinen, eeva.makinen@kuopionkoservatorio.fi. VOIMALAn ajankohtaisista kuulumisista voit lukea lisää täältä: https://taikusydan.turkuamk.fi/yleinen/voimalan-kumppanuussopimus-voimaan/.

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *